OOV GORICA.mpg_snapshot_00.44_[2014.10.09_12.34.04]Posle prosvetnih radnika koji štrajkuju zbog smanjenja plata, sada i dva granska sindikata komunalaca, Nezavisnost i Samostalni sindikat traže da sva komunalna preduzeća u Srbiji budu izuzeta iz mera Vlade Srbije koje se odnose na javna preduzeća. Tvrde da su oni dohodovna preduzeća, da im niko ne daje platu, već da je, za razliku od ostalih javnih preduzeća sami zarađuju prodajom svojih usluga. Tim povodom u Nišu je održan sastanak predsednika ova dva sindikata, sa sindikalnim predstavnicima niških komunalnih preduzeća.

Osim što im je osnivač grad, javna komunalna preduzeća u Srbiji nemaju nikakvu više vezu sa javnim sektorom. To tvrde sindikati zaposlenih u njima. Navode da rade svoj posao , što urade – naplate i od toga isplaćuju plate. Nisu ni na državnim, ni na gradskim jaslama i ne postoji, tvrde sindikalci, niti jedan jedini razlog zašto bi država određivala visinu njihovih primanja koja su, tvrde, već ispod proseka.

Potrošačka korpa je 37000, a prosečna plata kod nas 36.000 dinara,kaže predsednik Samostalnog sindikata komunalaca Milan Grujić.[mom_video type=“youtube“ id=“3l-n_HmWh04″]

Komunalci su pre nepunih mesec dana iz ovih razloga ispred Vlade Srbije protestovali sa povezom preko usta. Hteli su , kažu tišinom da se izbore za svoja prava. Nije međutim urodilo plodom, ali komunalci ne odustaju.

Tražili smo da se ispita ustavnost ove Uredbe, kaže pred grane komunalaca Sindikata „Nezavisnost“ Milan Simić.

Sindikati u svojim zahtevima još traže da što pre počnu pregovori i da se usaglase stavovi za potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za komunalnu delatnosti. U komunalnim rpduzećima u srbiji zaposleno je oko 70.000 ljudi.

By rezija