KON: KOLEKTIVNI IMUNITET,AKO SE VAKCINIŠE 1,5 MIL STANOVNIKA

KON: KOLEKTIVNI IMUNITET,AKO SE VAKCINIŠE 1,5 MIL STANOVNIKA

Beograd, 24. decembra 2020 – U Srbiji je danas pocela vakcinacija protiv korona virusa, a prvu vakcinu primila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabic. Nakon nje, vakcine ce u Torlaku prmiti i ministarka za rad i clanica Kriznog staba epidemiolog dr Darija Kisic Tepavcevic, kao i clan Kriznog staba epidemiolog dr Predrag Kon. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Masovna imunizacija najmanje 1,5 miliona stanovnika Srbije obezbeđuje kolektivni imunitet koji je dovoljan da se spreče epidemijski talasi korona virusa kakve smo imali, ocenio je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

On je u objavi na Fejsbuku naveo da je za potpuno suzbijanje virusa korona potreban kolektivni imunitet koji je preko 80 odsto, odnosno da se vakciniše do tri miliona stanovnika.

Dodao je da je veliki broj (do 40 odsto) imunitet stekao nakon kontakta s virusom, tako što je preležao kovid-19 ili imao asimptomatsku infekciju. Istakao je da će rezultat masovne imunizacije zavisiti od odziva stanovništva, ali i sposobnosti da se od toga ne pravi tema za podele, već, kako je naveo, tema o ličnoj zaštiti, ali i solidarnosti.

”Izlazak iz ove zdravstvene krize se jasno vidi, brzina izlaska zavisi od nas”, poručio je Kon.

Ivanuša: Masovna vakcinacija pre leta donela bi opuštenost

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, Marijan Ivanuša, izjavio je da će, ako pre leta bude sprovedena masovna vakcinacija protiv korona vriusa, druga polovina godine biti opuštenija.

Ivanuša je u intervjuu za Blic rekao da se očekuje da će prva polovina ove godine biti slična godini iza nas, jer je epidemija u toku i vakcinacija neće još pokazati svoj maksimum.

On je ocenio da je Srbija vrlo brzo prebacila zdravstveni sistem na kovid i za vreme globalne nestašice uspela da nabavi zavidne količine medicinskog materijala i aparata.

Na pitanje kada očekuje kraj pandemije, Ivanuša je odgovorio da se nada da će to biti u ovoj godini, ali da će odgovor na to dati budućnost kojoj mi možemo da doprinesemo odgovornim ponašanjem i vakcinisanjem.