TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

COVID19 Današnje vesti

Kon: Opuštanje ide prebrzo, još smo u prelaznom periodu (VIDEO)

(Tanjug) Sigurno je da prebrzo ide opuštanje, ali je i veliki broj građana koji poštuju mere, konstatovao je danas epidemiolog Predrag Kon, i dodao da će se rezultat ponašanja prethodnih dana, od ukidanja vanrednog stanja, biti vidljiv za oko sedam do 10 dana.

“Sigurno je da ide prebrzo to opuštanje, to je tačno. S druge strane, veliki broj građana poštuje mere, a da se to i ne vidi toliko, u zavisnosti kojim očima to čovek gleda”, rekao je Kon na pres konferenciji, upitan koliko je zadovoljan prethodnim periodom i jesmo li prešli “iz krajnosti u krajnost”.

Kon je istakao da je vrlo zadovoljan kada je reč o javnom prevozu u Beogradu, i poštovanju preporuku, jer je vrlo malo najstarijih, koji obično u skoro trećini slučajeva koriste.

“To je dobro, za njih pre svega, jer je ovaj period i dalje rizičan, virus je u cirkulaciji. To znači da su poštovali preporuke”,rekao je Kon.

On je dodao i da u restoranima, kafićima, koji su takođe otvoreni, poštuju preporuke i gosti i vlasnici.

Kon je naveo da je činjenica da je prethodnih dana bilo lepo vreme i primamljivo izaći, uz pojačanu potrebu za druženjem koja je bila uočljiva, zbog čega su, kaže, epidemiolozi pomalo zabrinuti.

Efekat povećane frekvencije kontakata videće se za oko sedam do 10 dana, naglasio je Kon.

Podsetio je da je otvaranje počelo 27. aprila, kada su otvoreni frizerski i kozmetički saloni, teretane, posle čega, kaže, nismo imali veći broj, već konstatno smanjenje, zatim i gradski prevoz u Kragujevcu, Novom Sadu, pa i kafići 4. maja, a još uvek se beleži smanjenje broja zaraženih.

“Pratićemo sve i podsećamo da smo mi zapravo u prelaznom periodu. Pozitivnost je 1,2, smanjuje se, brojke nisu loše. Za sada nemamo posebne pokazatelje koji bi potkrepili brigu, ali je važno da je iskažemo da bismo uticali na ljude da bi izdržali još dve nedelje, 10-ak dana”, rekao je Kon.

Kada pozitivnost padne ispod jedan odsto, to je trenutak kada ja mogu da kažem i starijima od 65 godina da mogu da koriste prevoz, uz zaštitnu opremu.

“Pratićemo sutuaciju, ali svakako da bismo svi voleli da ide brže”, rekao je Kon.

Kon: U junu ne bi više trebalo da bude smrtnih slučajeva

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je danas da epidemiološka situacija još uvek nije sigurna, mada u junu, a možda i nešto ranije, ne očekuje da bude smrtnih slučajeva.

Kon je, upitan kako procenjuje epidemiološku situaciju, pošto se vidi smanjenje svih brojeva iz dana u dan, ali opet postoje situacije novoobolelih u Leskovcu, rekao da se ne može reći da je epidemiološka situacija sigurna, jer još uvek postoji povremeno negde rast.

„Imamo I druge indikatore, koji ukazuju na neku nestabilnost. Ali, trend je jasan da se ovo gasi“, podvukao je on.

Kon je kazao da je u ovom trenutku potrebna opreznost, ali i povratak u život.

“Možda kontradiktorno zvučimo. Ali moramo se vratiti u život i sprovoditi mere. Stariji moraju još uvek da se sami čuvaju, a mlađi da čuvaju starije”, rekao je on.

Kon je istakao da se nalazimo u 10. nedelji, a da je već rekao da će u 11. i 12. biti tek sporadičnih slučajeva.

“To znači da će se eventualno pojavljivati poneki slučaj u različitim delovima. Kada je pozitivnost ispod 0,5 odsto može se reći da postoji sporadičnost. Može biti neki dan 0, ali I da se pojavi 4 do 5 neki drugi dan. Ta sporadičnost može još dugo da se održava. Ali u toku juna meseca, možemo da očekujemo da se to gasi », kazao je on.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com