Konferencija studenata pedagogije na Filozofskom fakultetu

FILOZOFSKINa birou čeka i previše svršenih studenata pedagogije, a do iskustva ne mogu da dođu ni kao volonteri. Na Filozofskom fakultetu okupili su se budući pedagozi iz nekoliko gradova Srbije i Sarajeva kako bi razmenili svoja iskustva i pokušali da pronađu rešenja za probleme sa kojima se suočavaju tokom školovanja, ali i nakon njega. Ovo je druga godina za redom da Omladinski pedagoški centar, uz podršku Filozofskog fakulteta, Studentskog kulturnog centra i grada Niša organizuje konferenciju studenata pedagogije pod nazivom “Per aspera ad astra”.

Studenti kažu da za vreme studiranja muče muku sa praksom. Ono što im fakultet pruža uglavnom nije dovoljno za stručno usavršavanje. Buduće pedagoge škole odbijaju da prime kao volontere iz nepoznatih razloga. A kad dođe vreme da se traži posao problem je još veći. Na birou je bezbroj pedagoga.

Studenti su na Filozofski fakultet došli da razmene iskustva i ukažu na prednosti i mane koje karakterišu pedagošku profesiju.

Na dvodnevnoj konferenciji na Filozofskom fakultetu učestvuje više od 50 studenata iz Niša, Kosovke Mitrovice, Novog Sada, Beograda i Sarajeva.

Nema dovoljno doktora nauka za nemački jezik

Iako u Srbiji postoji potreba za profesorima nemačkog jezika, Filozofskom fakultetu ruke su vezane jer nema akreditaciju za otvaranje ovog departmana. Kako dekan Filozofskog fakulteta Goran Maksimović kaže problem je nedostatak kadrova jer bez njih ne mogu da se ispune propisani uslovi za akreditaciju studijskog programa za nemački jezik. Maksimović kaže da je raalno da se apartman otvori tek 2016. godina.

[mom_video type=”youtube” id=”T2IAyeMYL-s”]

One thought on “Konferencija studenata pedagogije na Filozofskom fakultetu

 1. Sta dobijate kao odgovor kada u skoli pitate za posao ili volontiranje?
  Tri najcesca odgovora:
  – uclani se u stranku (onda sledi nabrajanje najpogodnijih sranaka)
  – nadji vezu na birou
  – imamo dovoljan broj strucnih saradnika u odnosu na broj ucenika (a pritom skola nema pedagoga o.O)

  Mane studiranja pedagogije na Filozofskom Fakultetu u Nisu:
  – nista od prakse
  – preeeevise teoretisanja
  – previse ponavljanja gradiva iz godine u godinu
  – nekim profesorima i asistentima, tj. profesorkama i asistentkinjama je mesto na modnoj pisti, ne za katedrom. Izgled 10, znanje, profesionalnost i ponasanje prema studentima 0!

Comments are closed.