Kori Udovički na sastanku u Nišu

OOV KORI U NISU.mpg_snapshot_00.19_[2014.09.23_13.51.10]Lokalnim samoupravama, uprkos nedvosmislenom višku zaposlenih u državnoj i lokalnoj administraciji, ipak nedostaju ljudi, i to oni koji znaju da rade posao. To se može zaključiti na osnovu izjave ministarke za državnu i lokalnu samoupravu Kori Udovički koja je u Nišu rekla da su kvalitetni ljudi lokalnim samoupravama potrebni, ali da za njihovo zapošljavanje „nema prostora“. Izmenama zakona o budžetskom sistemu, do kraja 2015. zabranjeno je zapošljavanje u javnom sektoru.

Čvrst stav Vlade da nema novih zapošljavanja otežava rad lokalnih samouprava kojima su potrebni novi kvalitetni kadrovi. Njihovo zapošljavanje trenutno nije moguće, kaže ministarka državne uprave i lokalne samouprave posle razogovora sa predstavnicima lokalne samouprave u Nišu.

Dogovoreno je da formiramo radne grupe. One su na terenu i najbolje znaju gde postoje viškovi i gde su potrebni novi kadrovi, kaže ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Uoči usvajanja zakona kojim je zabranjeno novo zapošljavanje u administraciji, konstatovano je da u Srbiji ima za pet do 10 odsto više zaposlenih u javnom sektoru na 1.000 stanovnika nego u drugim državama regiona, a da su njihove plate i za trećinu više nego u privatnom sektoru. Sve to je, prema tadašnjoj oceni Ministarstva finansija, posledica nekontrolisanog stranačkog zapošljavanja.

U pet opština u Nišu gotovo da nema viška zaposlenih radnika, kaže  načelnik Nišavskog upravnog okruga Aleksandar Cvetković.

Ministarka je posetu i Regionalnu privrednu komoru u Nišu. Na sastanku je predstavljen Nacrt zakona o inspekcijskom nadzoru koji bi trebalo da bude donesen već do kraja godine.