KORONA „UBIJA“ I KUPOVNU MOĆ

KORONA „UBIJA“ I KUPOVNU MOĆ

 Ove godine, prema rečima ekonomista, zbog aktuelne epidemiološke situacije zabeležen je rast cena osnovnih životnih namirnica, dok je kupovna moć u opadanju. Najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama industrijskog bilja za 8,3 odsto i voća za čak 32,7 procenata.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku porast cena u odnosu na prošlu godinu, zabeležen je i kod drugih vrsta namirnica, poput paradajza, paprike, pasulja, domaćeg sira. Kada je u pitanju meso, povećana je cena  piletine za 10,5 odsto.  Kada je reč o kupovini u našim trgovinama, sugrađani sa kojima smo mi razgovarali, naglasili su primetili da je cena zajetina naročito porasla.

Analiza cena Republičkog zavoda za statistiku vrši se dva puta mesečno, i to na pijačni dan koji pada u periodu između 1. i 7 i 15 i 21. u mesecu. Takva ispitivanja vrše se u prodavnicama i na pijacama sa najvećim prometom. Zavisno od godišnjeg doba, prate se cene najvažnijih odabranih poljoprivredno – prehrambenih proizvoda i za svaki  se biraju tri, najčešća, najniža i najviša. Na osnovu toga, daljom analizom utvrđuje se i kupovna moć stvanovništva.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku  i cene proizvoda ribarske proizvodnje povećane su  u odnosu na prošlu godinu za 3,1 odsto.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com