KORONAVIRUS KOMPLIKUJE EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU

KORONAVIRUS KOMPLIKUJE EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU

Sposobnost novog koronavirusa da se prenosi sa čoveka na čoveka se pojačala, pa je epidemiološka situacija prešla u komplikovaniju fazu, saopštio je kineski ministar zdravlja Ma Sijaovej.

Кineski ministar je objasnio da se virus u početku prenosio na ljude sa životinja, ali je počeo da se prilagođava ljudskom telu i prešao u fazu kada je počeo da se prenosi sa čoveka na čoveka.

U Кini je do sada ovaj virus odneo 56 života, a zaraženo je više od 2.000 ljudi. U karantinu je 56 miliona ljudi. Nakon Amerike, Japana i Tajlanda, slučajevi koronavirusa zabeleženi su i u Australiji, Кanadi i Francuskoj. Svuda na svetu su pojačane kontrole i mere opreza.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže za RTS da je u Srbiji bio jedan pacijent iz Kine za koga se posumnjalo da ima koronavirus, ali je nakon testiranja utvrđeno da je reč o respiratornoj infekciji. Istakao je da Srbija ima reagense ne samo za jedan tip koronavirusa već za četiri tipa, kao i da u roku od dva sata mogu da odrede da li je pacijent oboleo. Simptomi virusa kreću sa malaksalošću, bolom u grlu, pojavljuje se i kašalj, tj. svi simptomi kao kod gripa.

Uveden je broj telefona 064/89-45-235 zbog ljudi koji su došli iz tog područja Kine i mole se svi koji osete prve tegobe da se jave kako bi se preuzeli prvi koraci radi sprečavanja daljeg širenja virusa.