KOSOVSKA MITROVICA: POLUPANI IZLOZI LOKALA SRBA U BOŠNJAČKOJ MAHAL

KOSOVSKA MITROVICA: POLUPANI IZLOZI LOKALA SRBA U BOŠNJAČKOJ MAHAL

Četiri lokala u etnički mešovitom naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice, čiji su vlasnici Srbi, razbijana su tokom noći, prenose mediji.

Kako navode, jedan TV servis je potpuno demoliran, a na dve kafane obijeni su prozori i vrata.

Četvrti lokal koji je obijen ne radi, ali je isto u vlasništvu Srbina.

Jedan od vlasnika lokala rekao je za Kosovo onlajn da ga je  komšija Albanac obavestio da su mu polupani prozori na radnji.

Vlasnik je naveo da nije ništa ukradeno, već da je samo slomljeno staklo.

Odmah pored srpskih i lokali Albanaca, koji su neoštećeni.

Na samo pedesetak metara od mesta gde se to desilo stacionirani su pripadnici kosovske policije koji su nedavno sa juga raspoređeni na sever Kosova i Metohije.

U Severnoj Mitrovici trenutno je mirno, nad gradom kruži helikopter Kfora, a gradskim ulicama patrole Euleksa, navodi Kosovo onlajn.

RADOJEVIĆ: POLICIJA MIRNO GLEDALA RAZBIJANJE IZLOGA U BOŠNJAČKOJ MAHALI

Radojević je istakao da poslednji potezi kosovskog premijera Aljbina Kurtija ne doprinose stabilnosti na severu KiM.

“Kosovska Mitrovica je jedini multietnički grad na Kosovu i Metohiji i svi smo uložili mnogo truda i energije da sačuvamo tu multietničnost. Međutim, poslednji Kurtijevi postupci i slanje policajaca na sever Kosova ne doprinose stabilnosti, a slučaj koji se desio sinoć je primer za to. Jer policajci, iako su bili na 10 metara od lokala, nisu reagovali, nemo su posmatrali ljude koji su otišli u pravcu južnog dela Kosovske Mitrovice”, rekao je Radojević.

On je poručio da Srbi na Kosovu i Metohiji nisu nikome pretnja i pozvao sve na uzdržanost.

“Pozivamo građane Kosovske Mitrovice, ali i sve Srbe sa severa Kosova na mir, uzdržanost, da ne nasedaju na provokacije i da mirno i dostojanstveno, kao što smo to uvek činili, branimo svoje pravo na slobodu i ostanak na ovim prostorima”, kazao je Radojević, preneo je portal Kosovo onlajn.

PETKOVIĆ: UNMIK I KFOR HITNO DA STANU U ZAŠTITU SRBA I NJIHOVE IMOVINE NA KIM

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je danas, povodom razbijanja izloga četiri srpska lokala u etnički mešovitom naselјu Bošnjačka mahala, u severnom delu Kosovske Mitrovice, da je sada jasno sa kojom namerom i razlogom je kosovska policija s dugim cevima poslata u mešovite srpske sredine na KiM.

“Iskustvo nas uči da nasilјe nad zajednicama i narodima počinje upravo napadima na njihovu imovinu, i zato je neophodno da UNMIK i KFOR hitno stanu u zaštitu Srba i njihove imovine na Kosovu i Metohiji, jer istorija ne prašta ravnodušnost u ovakvim situacijama”, saopštio je Petković.

Petković je naveo da su izlozi četiri srpska lokala u etnički mešovitom naselјu Bošnjačka mahala, u severnom delu Kosovske Mitrovice, “razbijeni sinoć u podmuklom napadu ekstremista, i takoreći pred očima međunarodnog prisustva, čime su na najogolјeniji način potvrđene i namere i prava priroda Kurtijevog režima”.

“Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležava se širom sveta u znak sećanja na tragediju koja je otpočela upravo lomlјenjem izloga, i ovo je nedvosmislena potvrda da je Kurtijeva ideologija i praksa najogolјeniji fašizam”, saopštio je Petković.

Ekstremisti premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija Srbima ne dozvolјavaju čak ni da u miru proslave Svetog Nikolu i svakoga dana, kako kaže Petković, Kurti i njegovi nasilnici u policijskim uniformama udalјavaju nas od mirnog rešenja situacije na severu pokrajine.

“Kurti se očigledno nada da će stvaranjem atmosfere straha i neizvesnosti obeshrabriti Srbe na severu Kosova i Metohije i da će otupeti njihovu rešenost da istraju u pravednoj borbi za svoja prava, ali srpski narod je izdržao i gore zulume i pobeđivao je i veće nasilnike od njega, pa će tako pobediti i ovoga puta”, zaključio je Petković.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com