KOVID PROPUSNICE OD 20 h, JESENJI RASPUST DO 15.NOVEMBRA

KOVID PROPUSNICE OD 20 h, JESENJI RASPUST DO 15.NOVEMBRA

Darija Kisić Tepavčevićt

Kovid propusnice od ponedeljka obavezne su u kafićima i restoranima od 20 časova, a to sada važi i za kladionice i za kockarnice, odlučio je Krizni štab.

Istovremeno, doneta je i odluka da jesenji raspust za učenike osnovnih i srednjih škola počne u ponedeljak, 8. novembra i da traje do petka, 12. novembra. Tačnije, prvi radni dan za učenike biće ponedeljak, 15. novembar 2021. godine.

Svi ugostiteljski objekti će sada moći da rade 24 sata, ali i u njima i u kockarnicama i kladionicama, od 20 h obavezni su kovid sertifikati, rekla je ministarka Darija Kisić Tepavčević posle sednice Kriznog štaba.

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA VRLO NEPOVOLJNA

Na sednici Kriznog štaba osim o merama, raspravljalo se i o rezultatima vakcinacije i analizirala se epidemiološke situacija,

Epidemiološka situacija je u ovom trenutku prilično nepovoljna. Poslednjih nedelja beležimo pad učestalosti obolevanja, međutim brojke su i dalje izuzetno velike, ono što je jako bitno je da između 50 i 60 naših sugrađana izgubi bitku sa ovom bolesti”, rekla je ministarka.

Kisić Tepavčević je saopštila da je više od tri miliona građana dobilo makar jednu dozu vakcine, što jeste veliki uspeh ali, kako je naglasila, nažalost nije dovoljno.

“Ponovo moramo da kažemo vakcinacija, vakcinacija i vakcinacija”, apelovala je ministarka.

Ona je iznela podatak da je 56 odsto punoletnih vakcinisano, ali da je u uzrastu od 18 do 30 godina to samo svaki četvrti, i apelovala na sve mlade ljude da pomognu u borbi sa epidemijom tako što će primiti vakcinu.

“Pokazalo se nakon miliona primljenih doza da su ove vakcine bezbedne i praktično nismo imali ozbiljne neželjene efekte koji bi zahtevali hospitalizaciju, praktično su sve bile lokalne reakcije uobičajne za sve vakcine”, rekla je ministarka.

Ona je naglasila da je uvođenje kovid propusnica, na ona mesta gde je velika verovatnoća prenošenja virusa i gde se po pravilu okupljaju mlađe osobe, iako ograničeno, dovelo do značajnog efekta na povećanje učestalosti vakcinacije sa prvom dozom i da je u skladu sa tim odlučeno da se proširi vremenski period njenog važenja za ugostiteljske objekte od 20 časova, s tim što će svi ugostiteljski objekti moći da rade 24 sata,a ova mera je proširena i na kockarnice.

To su praktično i sve nove mere, uz produženje jesenjeg školskog raspusta, koji će prema odluci kriznog štaba praktični trajati od subote 6. novembra, do nedelje 14. novembra.

IMAMO MERE, POTREBNO DA SE PRIMENJUJU KAKO TREBA

Veliki broj inspekcijskih ekipa je na terenu jer na taj način mogu da kontrolišu sve objekte obuhvaćene merom kovid propusnica, rekla je danas članica kriznog štaba ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Ona je posle sednice kriznog štaba poručila da iako se stiče se utisak da u Srbiji nema mera, one itekako postoje i striktno su definisane.

“Nismo razmatrali skraćenje radnog vremena, ali se zna kako treba da se odvija radni proces uz poštovanje mera koje su striktno propisane”, objasnila je Kisić.

Kada je reč o sportskim događajima koji počinju nakon 20 časova otkada važe kovid propusnice, ona je rekla da će se korigovati pravilo o ulasku na utakmice i dodala da su mnogi organizatori, kako sportskih tako i kulturnih dešavanja i pre odluke kriznog štaba zahtevali dokaz o vakcinaciji ili preležanom virusu, odnosno negativnom testu.

Gradski prevoz označen je kao rizičan posebno u zimskom periodu i zbog toga se uvodi intenziviranje kontrole nošenja maske, dodala je Kisić.

“Imamo i cirkulaciju gripa, a boravak u zatvorenom prostoru će pojačati prenošenje i mešanje virusa, stoga će kontrole biti pojačane”, rekla je.

Da bi jedna mera imala efekta, dodaje ona, suština je da se u celosti sprovodi.

Poručuje i da posle dve godine borbe protiv virusa svi moraju da budu svesni da je sve na građanima.

“Među prvima u Evropi smo imali vakcine za koje se pokazalo se da su bezbedne i efikasne. Ima obolelih koji su vakcinisani, ali su blage kliničke slike koje ne zahtevaju hospitalizaciju, a jako mali procenat kompletno vakcinisanih je u bolnicama”, navela je ministarka.

Ona naglašava da je pogrešno kriviti krizni štab za javno zdravlje.

“Za očuvanje sopstvenog zdravlja valjda smo najviše sami za sebe najodgovorniji, nemojte da krizni štab bude odgovoran za vaše zdravlje država je dala 24 časa besplatne zdravstvene nege i nabavila vakcine”, rekla je.
Odgovarajući na pitanje o sankcionisanju zdravstvenih radnika koji preporučuju lek “ivermektin”, Kisić kaže da će se uraditi sve kako bi oni izgubili licencu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com