Kozaci povezuju niške i ruske privrednike

kozaci-gradska-kuca-4Delegacija poslovnih kozaka posetila je Niš, nudeći svoje udruženje kao kopču za buduću privrednu saradnju sa Rusijom. Kažu, potencijala ima, smatraju nas braćom, ali biznis je biznis.

Dušom i duhovno smo spremni da vas zagrlimo i primimo u naša srca. Ali ekonomska saradnja podrazumeva matematičku analizu i mora da postoji zarada i sa jedne i sa druge strane, kaže Vasilije Hejlo iz Saveza kozaka Vojske Rusije i inostranstva.

Moderne kozake opisuje kao hrišćane koji poštuju tradiciju i koji rade za dobrobit Rusije.

Nakon inicijalnog predstavljanja privrednih i drugih potencijala Niša, na gradskim čelnicima i niškim privrednicima je da pripreme konkretne projekte za saradnju.

kozaci-gradska-kuca-3Njihovo pitanje je šta to možemo da proizvedemo, kakve investicije su nama potrebne i oni će se potruditi da to obezbede, kaže zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur, koji je primio ovu delegaciju.

I u Srbiji ima kozaka, a u većim gradovima osnovali su svoje stanice. Stevan Vranić kaže da su u Nišu sem stanice osnovali i kozačku zadrugu, koja ima ulogu da bude generator svih ekonomskih odnosa Rusije i Srbije.

Ove dve kozačke organizacije već sarađuju, uglavnom na polju kulture. Zanimljivo je reći i to da ruski poslovni kozaci očekuju da im se ponude i drugi dogovoreni materijali dostave na ruskom jeziku.