Ilustracija
Ilustracija

Zbog sumnje da su umešani u krađu struje, policija je uhapsila tri osobe, dve iz Niša I jednu iz okoline Doljevca.

Sumnja se da su M.P. (59), B.J. (43) iz Niša i D.M. (40) iz okoline Doljevca za 600 evra, u električno brojilo jedne Nišlijke ugradili poseban aparat, tzv. limitator koji umanjujue potrošnju struje za preko 70 %, saopštila je policija.
Osumnjičeni su uhapšeni neposredno nakon ugradnje limitatora i kod jednog od njih je pronađen i novac kojim su naplatili izvršenu uslugu, kao i kompletan alat koji su tom prilikom koristili.

Svima je određeno zadržavanje do 48 časova. Terete se za krivično delo skidanje i povreda službenog pečata i uz krivičnu prijavu biće sprovedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu.

ED Niš: Zbog krađe struje, mesečni gubitak do 500 miliona dinara

Tročlana grupa za koju se sumnja da je bar u jednom slučaju u brojilu ugradila aparat koji “krade” struju, uhvaćena je na delu zajedničkom akcijom policije i niške Elektrodistribucije. Akcija je sprovedena u bogatom niškom naselju, poznatom kao Beverli Hils i to po dojavi građana. Grupa je za pružene usluge naplaćivala od 600 do 1000 evra, rečeno je u niškoj Distribuciji.

Grupa je radila prepravku na unutrašnjim elementima strujomera. Posledica bi bila to što bi ubuduće taj strujomer merio 99% manje protoka električne energije, nego što bi on prirodno bio, kaže Darko Bulatović, direktor niške distribucije.

Pretpostavlja se da se ova grupa ovakvim radnjama bavi već duže vreme.

Uzimajući u obzir samu prijavu građana o ovoj grupi onda možemo samo da zaključimo da su intervenisali na više mestai to će verovatno i istraga pokazati. Po izjavama onih koji su nama ovo prijavili bilo je na desetine, možda čak i stotine slučajeva, objašnjava Bulatović.

U Distribuciji dodaju da je poslednja dva dana u čak 74 objekta u Nišu otkivena krađa struje. Među njima su i dva hotela.

Struju kradu sve kategorije, a najviše oni koji više imaju i koji više troše, kaže Bulatović.

Otkrivanje krađa struje smanjuje gubitke niškoj Elektrodistribuciji za oko 3 odsto na mesečnom nivou.

By rezija