Krajem februara ističe rok za elektronske potpise

elektronski sertifikatTakozvani elektronski potpis, bez kojeg firme i preduzetnici više ne mogu da predaju završne račune za prošlu godinu, napravio je gužve u policiji i Privrednoj komori koje izdaju ovaj elektronski dokument. Nadležni tvrde da su se redovi napravili zato što je većina čekala poslednji čas! Ipak, tri dana pred istek roka za podnošenje završnih računa, I gužve su se izgleda raščistile.
U Nišu elektronski potpis može da se dobije u RPK ili Mup-u. U Komori može bez čipovene lične karte, ali se zato plaća: izdavanje i čitač koštaju tri i po hiljade dinara. Kad se podnese zahtev, kartica sa potpisom stiže za tri do četiri dana, a važi tri godine.

Veliki broj zahteva je poslednjih mesec dana podneto, s obzirom na rok koji ističe za neki dan, pa veliki broj sertifikata i izdajemo poslednjih dana, u proseku šezdesetak dnevno, kaže  Dragana Radenković iz Regionalne privredne komore.

U MUP-u je dobijanje elektronskog potpisa besplatno, pa su i gužve bile veće. Ali je za MUP ulsov čipovana lična karta u koju se elektornski ugrađuje I sam potpis. Zato nema posebne kartice.

Tokom generisanja elektronskog sertifikata obavezno je da gradjanin sam ukuca svoju lozinku za pristup kartici, koju je dobio prilikom uručenja lične karte, a ssve u cilju zaštite podataka, ističe šef Odseka za upravne postupke PU Niš  Tatjana Djurdjević.

Inače, elektronski potpis kod nas je uveden još 2008. godine. Do sada su samo veliki sistemi morali da podnose dokumentaciju u elektronskom obliku.  Od sada to važi za sva pravna lica.