pivaraBeogradska kompanija „Lus investment“, koja je bila zainteresovana za kupovinu Pivare, podnela je krivičnu prijavu protiv tadašnjeg stečajnog upravnika pivare Ljubomira Kostića, kao i protiv notara koji je overio ugovor o prodaji.

Pivaru je kupila firma „Grupa kapitalni projekti“ za 130 miliona i 10.000 dinara. Međutim, pravni zastupnik „Lus investmenta“ kaže da je Odbor poverilaca samo 22. jula odobrio kao najpovoljniju ponudu „Grupe kapitalni projekti“ od milion evra i da je nakon toga „Lus investment“ dao bolje

Zoran Mitić, pravni zastupnik "Lus investmenta"
Zoran Mitić, pravni zastupnik „Lus investmenta“

ponude – ali da je, na njima nejasan način, ipak zaključen ugovor sa „Grupom kapitalni objekti“.

Ne zna se zašto i na koji način je imovina prodata za 130.010.000 dinara, ne zna se kada je usledila ta ponuda i zbog čega u ugovoru o kupoprodaji stoji da se ugovor zaključuje na osnovu odluke od 22. jula kada ta ponuda glasi na iznos od milion evra, kaže za Zonu plus pravni zastupnik „Lus investmenta“ advokat Zoran Mitić.

Tadašnji stečajni upravnik Pivare Ljubomir Kostić, međutim, kaže da je sve rađeno po zakonu. To dokazuje i izveštajem republičke Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Ljubomir Kostić
Ljubomir Kostić

Ja se ne smatram odgovornim ni za šta. Moj rad je strogo kontrolisan od strane stečajnog sudije i Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. Agencija je izvršila nadzor, verovatno u vezi navoda koji su slični kao oni u krivičnoj prijavi i nije našla nepravilnosti. O tome postoji i izveštaj, kaže Kostić.

 

Mitić kaže da Odbor poverilaca broji tri člana, ali da je radio sa dva, jer predstavnik JKP “Naissus” nije ni učestvovao u postupku, nego samo predstavnik radnika i Žitopeka. Takođe tvrdi da je kasnije predstavnik Žitopeka dao saglasnost da se pivara proda Lus investmentu, i da o tome ima i dokaze.

pivaraaS druge strane, Kostić kaže da za deset godina rada u stečaju ima barem 30 krivičnih prijava jer, kako navodi, mnogi koji gube potežu za tim sredstvom.

Mislim da iza svega ovoga stoji želja da pivara ne radi, kao da je nekom tvrdo stalo do toga da se u Nišu ne proizvodi pivo, kaže Kostić.

Inače, mesec dana nakon što je bugarski investitor kupio “Pivaru Niš”, zbog tužbe drugog potencijalnog kupca “Lus investmenta” novom vlasniku su zabranjene sve aktivnosti u pivari i ona je vraćena stečajnom upravniku.