Krizno komuniciranje: Prvi doktorski rad u Srbiji

doktorat-2Prvi doktorat o kriznom komuniciranju odbranjen je u Nišu. Naučni rad od velikog značaja za sve koji se bave komuniciranjem sa javnošću, napisao je Momčilo Cebalović, koji je tu preneo i svoje iskustvo portparola EPS-a za vreme bombardovanja Srbije 1999. godine.

Hteo sam da ostane trag o komunikaciji Elektroprivrede Srbije sa svim javnostima za vreme bombardovanja 1999. godine, jer sam tada bio PR EPS-a i jedina osoba koja je imala ovlašćenje da u ratnim uslovima daje informacije javnostima i da komunicira sa medijima, kaže Cebalović za Zonu plus.

A krizna komunikacija je te 1999. godine bila velika nepoznanica, nije bilo nikakve literature ni pomoći. Čak su i iz švedskog i norveškog ministarstva odbrane dolazili predstavnici u EPS da vide kako su se snašli u ratnim uslovima.

Kada sam im objasnio da sam to radio na osnovu lične intuicije i procene situacije, nisu mogli da veruju da se to radilo “iz rukava”, opisuje Cebalović.

doktorat-1Kredibilan krizni komunikator je i jedini lek protiv dezinformacija.

Važan je vešt krizni komunikator, ali da ne bude manipulator, nego da deluje kredibilno, da usadi poverenje, da kaže – “Ljudi, mi znamo šta se događa i držimo stvari pod kontrolom!”. To je važno da bi se sprečila panika, sećamo se majskih poplava i dezinformacija da leševi plivaju Dunavom, kaže prodekan Fakulteta bezbednosti Želimir Kešetović.

still0909_00005Disertacija je odbranjena na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Mi se ovom odbranom kvalifikujemo i ulazimo na tržište znanja, i na našem smeru Komuniciranje i odnosi s javnošću i dalje ćemo se baviti kriznim komuniciranjem. To je danas izuzetno bitno, kaže predsednik komisije Zoran Aracki.

Doktorska disertacija će, kažu eksperti, pomoći svima kojima je krizno komuniciranje posao, da ga obavljaju kvalitetnije

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com