Krpelji izujedali Nišlije

krpelji_1430409216_670x0Sunčani vikend preseo je onima koji su ga proveli u prirodi. Iako je prskanje protiv krpelja i komaraca odradjeno, krpelji su izujedali veliki broj dece i odraslih, kažu u Hitnoj pomoći. Dolazili su u Hitnu danju, ali i tokom noći.

One koji nsu imali lakše ujede zbrinjavali smo u ambulantama, ali smo one koji su imali komplikacije morali da saljemo u bolnicu, kaže šef smene Snežana Radivojević.

Nišlije često i same, raznim sredstvima pokušavaju da se reše krpelja. Alkoholom, benzinom, uljem. Medjutim lekari kažu da sa ujedima krpelja nema šale i da je, zbog mogućuh komplikacija, odlazak kod lekara obavezan.

Važno je obratiti se lekaru, baš zbog koplikacija, koje mogu da budu opasne, dodaje Radivojević.

Uklanjanje krpelja je najvažnija preventivna mera ako se krpelj već učvrstio u koži. Važno je krpelja ukloniti što pre – rizik od infekcije je veći što je boravak krpelja na telu duži. Krpelj nakon što dospe na domaćina, oko 6 h traži mesto za hranjenje, neko vreme buši kroz kožu, pa je potrebno da najmanje 10 h siše da bi ta osoba bila zaražena. To ukazuje da ima vremena za delovanje, pre nego krpelj prenese zarazu. Krpelja je lakše odstraniti u prvih nekoliko sati nakon uboda. Treba ga izvaditi celog, zajedno sa rilcem kojim se drži u koži, što nije uvek lako, jer rilce ima po sebi više nizova sitnih zubića usmerenih u suprotnom pravcu od uboda.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com