Kulinarske tajne svetskih majstora

sajam gastro (3)Riblja jela otvorila su ovogodišnji Internacionalni gastro turistički šampionat. Riblja čorba i specijaliteti od ribe krčkaju se u kazanima kulinara iz svih delova sveta. Svi očekuju zlatnu medalju, a malu kulinarsku tajnu retko ko otkriva.

Organizator Šampionata je Udruženje ugostitelja i turističkih poslenika Niš, a u takmičenju učestvuje oko 400 kuvara iz više od 20 svetskih zemalja. Osim ribljih specijaliteta, spremaće i jela nacionalne kuhinje na tradicionalni i moderan način, jela sa roštilja i pice.

Prvi put u Nišu imamo takav vid takmičenja gde kuvar ulazi u boks i sam priprema za 30 minuta jelo koje je predvideo. To je teško raditi jer sude sudije koje su broj 1 u svetu, kaže organizator Zoran Mirašević.

Među sudijama koji će ocenjivati takmičare je i poznati kuvar Stevo Karapandža.

Naravno, ukus jela je najvažnija stvar, a zatim slede dekoracija, izgled, praktičnost serviranja. Ima puno faktora, ali mi ćeno ocenjivati ono što probamo, kaže Karapandža.

Gastroturiostički šampionat podržao je i Grad Niš.Održava se 9. i 10. juna na Sajmištu, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com