TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Emisije KULTURNA ZONA

KULTURNA ZONA – EMISIJA 18

SKULPTURE – NIKOLA ANTOV

U Paviljonu u Niškoj tvrđavi izloženo je više od 50 skulptura Nikole Antova – umetnika koji je dao veliki doprinos popularizaciji vajarstva u Nišu i oživeo ovdašnju vajarsku scenu.

Izložba je retrospektivnog karaktera, a skulpture koje su izložene deo su zbirke Narodnog muzeja u Nišu, Galerije savremene likovne umetnosti Niš i porodične kolekcije.

Nikola Antov diplomirao je najpre na Višoj pedagoškoj školi, a potom i na vajarskom odseku Akademije likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1962. do penzionisanja 1998. godine bio je zaposlen u Narodnom muzeju u Nišu kao konzervator.

Učestvovao je u velikim projektima matične ustanove, od kojih je svakako najvažniji podizanje, zaštita i vraćanje podnih mozaika antičke vile na Medijani.

Postao je član ULUS-a 1963. godine, kada počinje i samostalnu umetničku karijeru. Realizovao je 119 koletkivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 

SLAVA GRADA NIŠA OD 31. MAJA DO 4. JUNA

Obeležavanje slave Grada Niša Sveti car Konstantin i carica Jelena počinje 31. maja i trajaće do 4. juna. Program slave će biti donekle izmenjen, zbog tragičnih događaja prethodnih nedelja.

Nadležni najavljuju da će se akademija u okviru naučnog skupa „Niš i Vizantija“ prvi put održati na arheološkom nalazištu Medijana.

 

PIROT: SVEDOCI (NE)BRIGE O KULTURNOM NASLEĐU

Zavrsen je ovogodišnji, tradicionalni, konkurs Muzeja Ponišavlja u Pirotu za najbolju fotografiju o brizi, odnosno nebrizi o kulturnom nasledju. Autorima najboljih fotografija uručene su nagrade na otvaranju izlozbe radova sa ovogodinjeg konkursa.

 

BEOGRADSKA FILHARMONIJA SLAVI 100 GODINA POSTOJANJA

Beogradska filharmonija obeležiće 100 godina rada koncertnom sezonom, koja će pod sloganom “Zauvek”, trajati od juna 2023. do juna 2024. godine, najavila je portparolka orkestra Jelena Milašinović.

Proslava jubileja počinje 13. juna poklon koncertom Filharmonije u Kolarčevoj zadužbini, na dan kada kada je 1923. godine grupa entuzijasta osnovala orkestar sa Stevanom Hrističem (1885-1958) na čelu, najavila je Milašinović na konferennciji za novinare.

 

DOKUMENTARAC “GRU TU JE”

Premijera dokumentarnog filma “Gru tu je” održana je u Domu omladine, a ostvarenje o poznatom beogradskom muzičaru je i zatvorilo 16. Međunarodni festival dokumentarnog filma “Beldoks”.

Kako je nastao dokumentarac “Gru tu je” o reperu Daliboru Andonovu? Šta su otkrili tokom rada na filmu u Andonovu? Šta su im rekli sagovornici o reperu? Zašto je bio potreban film “Gru tu je, za “Tanjug Reflektor“ otkriva reditelj Bojan Vinulović.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com