TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Emisije KULTURNA ZONA

KULTURNA ZONA – EMISIJA 2

U drugom izdanju Kulturne zone pogledajte:

*Kako izgleda istorija pirotskog Prvog maja kroz izložbu fotografija?

*Ko je dobio nagrade Škole animiranog filma u Vranju?

*Kako je Niš dočekao Kinesku novu godinu?

*Šta krije knjiga “Bitka na Kajmakčalanu?

Nekadašnji tekstilni gigant, pirotski Prvi maj, za današnje mlade naraštaje samo je priča. O poslovanju ove fabrike svedoče dokumenti, filmovi, ali i bogata umetnička zbirka. Deo koji je sačuvan od prošle godine je u vlasništvu grada i deo fonda pirotske Galerije. Ta dela sada su deo postavke u ovoj ustanovi kulture. Za ovu izložbu vlada veliko interesovanje građana.

Škola animiranog filma nagradila je pobednike likovnog konkursa „Zimske čarolije“, na kojem su učestvovali osnovci sa teritorije grada Vranja. Takmičili su se u dve kategorije, po uzrastu, a interesovanje je bilo veliko.

Niš je jedan od pet srpskih gradova koji je obeležio Kinesku novu godinu. U Obrenovićevoj ulici izvedena je Igra lava. Ništa manje atraktivan nije bio ni performans ispred Oficirskog doma. Tu su kroz humanitarni karavan “Festival ukusa pojasa i puta” Nišlije mogle da probaju razne specijalitete kineske, italijanske, grčke i srpske kuhinje i da se upoznaju sa kinsekom tradicijom i kulturom. Sav prikupljen novac odlazi u humanitarne svrhe.

Posle deset godina strpljivog istraživanja novinar i publicista Igor Gojković rekonstruisao je jednu od najznačajnijih bitaka u srpskoj istoriji i o njoj napisao prvu knjigu. Dodaje da je ta bitka na Kajmakčalanu obrađivana kao deo literature o Solunskom frontu, na svega desetak stranica, te da su samo spominjani viši komandanti, dok imena nižih komandira četa nisu zabeležena.

Knjiga „Bitka na Kajmakčalanu, septembar 1916. godine” ima 250 strana, kao i četiri poglavlja u kojima se govori o dešavanjima tokom bitke. U monografiji se nalazi 177 priloga s originalnim i savremenim fotografijama, kartama, skicama i dokumentima, kao i panoramskim snimcima.

 

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com