уторак, јун 25

KULTURNA ZONA EMISIJA 20

0
15

U GALERIJI SINAGOGA IZLOŽBA „KONSTANTIN“

U sklopu obeležavanja gradske slave u galeriji Sinagoga postavljena je i izložba “Konstantin” autora Veljka Mihajlovića. Osamdeset grafika prikazuje prizore o životu Cara Konstantina i Carice Jelene koje je autor zabeležio u muzejima i svetinjama širom Evrope.

Izložba je otvorena do 15. juna, a organizatori su Narodni muzej Niš i Eparhija niška.

 

I BIBLIOBUS DEO GRADSKE SLAVE

Hiljadu knjiga različitih izdanja i naslova iz niške biblioteke podeljeno je građanima u Parku Svetog Save a povodom obeležavanja gradske slave.

Nišlije su knjige mogli sami da izaberu iz bibliobusa – pokretne biblioteke kojom će Narodna biblioteka “Stevan Sremac” u narednom periodu obilaziti građane u udaljenim mesta oko Niša.

Narodna biblioteka obeležava 144 godine rada i trenutno ima više od 30.000 korisnika.

 

MUZIČKI EDIKT

Na osmom po redu festivalu Muzički edikt učestvovalo je 18 horova, među njima i Hor Sikstinske kapele iz Vatikana koji je prvi put nastupio u Nišu.

 

CONSTANTINE” NA FESTIVALU “CONSTANTINUS”

Niški vokalni sastav “Constantine” nastupio je u okviru prve večeri 12. po redu festivala “Constantinus”, koji je ove godine prvi put održan na arheološkom nalazištu Medijana.

Ovi niški umetnici izveli su poznate numere u svom karakterističnom aranžmanu, a sem novog albuma, pred niškom publikom izveli su i druge pesme, te se njhov nastup ne zove slučajno “Nasleđe i još po nešto..”.

Još od samog osnivanja festivala “Constantunus” 2010. godine ideja je bila da se održi upravo na arheološkom nalazištu “Medijana”.

Organizator festivala “Constantninus” je Studentski kulturni centar Niš. Festival je osnovan je sa ciljem da obogati kulturni život Niša i okoline.

 

ISTORIJSKO PUTOVANJE KROZ CARSKI NIŠ

Na koji način su povezani Car Konstantin, Nikola Tesla, Nikolaj Velimirović? Koje misterije krije Niš? Odgovore krije novi roman Miloša Grozdanovića, pod nazivom “Mali roman o Konstantinu Velikom 2 – Papino nasleđe” .

Priča se naslanja na prvobitni roman iz 2013. godine.

Roman prati radnju koja se dešava od 31. decembra 2022. do 6. janura 2023. godine, kroz više vremenskih intervala pojavljuju se i istorijske ličnosti, kao što su Car Konstantin, Nikola Tesla, Nikolaj Velimirović.

Recenzent romana je novinar i pisac Velibor Petković.

Roman je objavio Studentski kulturni centar Niš.


Leave a reply