TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Emisije KULTURNA ZONA

KULTURNA ZONA EMISIJA 6

*U Galeriji Sinagoga u Nišu otvorena izložba o nacionalsocijalističkom genocidu nad Sintima i Romima

*Kako izgleda spoje slikarstvo i poezija Ljilja Krstović i njen suprug pukovnik Mirko Krstović kroz “Veče umetničkog miksa”

* Narodna biblioteka Kruševac bila je domaćin sastanka Zajednice matičnih biblioteka Srbije

* Ko su Šopi I kakav su trag ostavili kroz istoriju – sve u knjizi dr Dragana Mitića.

 

IZLOŽBA O SUDBINAMA STRADALIH ROMA I SINTA

Nacionalsocijalistički genocid nad Sintima i Romima: od isključenja I obespravljenosti manjine u Nemačkom Rajhu do njihovog sistematskog istrebljenja u nacistički okupiranoj Evropi – sve to prikazuje izložba koja je otvorena u Galeriji Sinagoga u Nišu.

Izložba obrađuje i istoriju preživelih u posleratnoj Nemačkoj, koji su kasno posle rata prepoznati kao žrtve nacizma. Upravo je pokret za građanska prava nemačkih Sinta i Roma pokrenuo društvenu debate o ovom temi. Na kraju izložbe posetioci dobijaju uvid u stanje ljudskih prava Sinta i Roma u Evropi posle 1989. godine.

Stare porodične fotografije Sinta i Roma pružaju uvid u realnost života ljudi i omogućavaju da budu vidljivi kao pojedinci. Iza apstraktnih dokumenata koji beleže njihovo birokratski organizovano uništenje, izložba otkriva uništene živote.

Izložba je takođe i simbolični izraz saradnje Centralnog saveta nemačkih Sinta i Roma, Romskog dokumentacionog i kulturnog centra nemačkih Sinta i Roma, Nemačke savezne fondacije za kulturu i Foruma Roma Srbija. Organizaciju izložbe podržava Ministarstvo spoljnih poslova SR Nemačke.

Organizovanjem ove izložbe i njenim predstavljanjem javnosti u Srbiji, sećamo se nevinih žrtava Holokausta sa posebnim osvrtom na stradanje i genocid nad pripadnicima romske zajednice.

VEČE UMETNIČKOG MIKSA

Kako izgleda kada se spoje slikarstvo i poezija, pokazali su Ljilja Krstović i njen suprug pukovnik Mirko Krstović kroz “Veče umetničkog miksa” u Domu Vojske. Krstović je promovisao svoju prvu zbirku pesama “Kad usnuli progovore”, a njegova supruga je predstavila izložbu “Oči boje duše”.

 

KRUŠEVAC DOMAĆIN SASTANKA ZAJEDNICE MATIČNIH BIBLIOTEKA SRBIJE

Narodna biblioteka Kruševac bila je domaćin sastanka Zajednice matičnih biblioteka Srbije, kojim je predsedavao dr Vladimir Pištalo, direktor Narodne biblioteke Srbije. Zajednica matičnih biblioteka okuplja sve matične biblioteke u Srbiji, odnosno 26 najvećih biblioteka.

PREDSTAVLJENA KNJIGA ”KORENI ŠOPA”

Pirotska javnost imala je prilike da se upozna sa korenima Šopa na promociji istoimene knjige dr Dragana Mitića koju je organizovala Gradska orgnizacija penzionera Pirota.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com