KULTURNA ZONA EMISIJA 8

KULTURNA ZONA EMISIJA 8

 

  • U Pozorištu lutaka u Nišu otpočele probe predstave Bajka o Noćurku i Danici
  • U Oficirskom domu u Nišu do 19. marta otvorena izložba Likovna kolonija Vlasina – izbor iz fonda Leskovačkog kulturnog centra
  • Za 136. rođendan niškog Narodnog pozorišta, na daskama niškog teatra premijerno izvedena predstava „San o zavičaju“
  • Nišlijama prestavljena knjiga „Hodočašće na Krf“ koja čuva uspomenu na hrabru srpsku vojsku
  • Knjiga ”Čarobni jedrenjak – Priča o Nikoli Tesli” Maje Cvetković Sotirov iz Pirota oduševila mališane u Srbiji I regionu.

 

OTPOČELE PROBE PREDSTAVE “BAJKA O NOĆURKU I DANICI”

U Pozorištu lutaka otpočele su probe predstave Bajka o Noćurku i Danici po tekstu niškog pisca Miloša Petkovića, u režiji Rastislava Ćopića.

Reditelj predstave u najavi kaže: „Bajka o Noćurku i Danici po motivima dečije knjige Miloša Petkovića, priča je o princu i princezi koji iako su veoma različiti, moraju da sarađuju da bi uspešno savladali prepreke u avanturi koja je pred njima. Zadržavajući veliki broj čarobnih junaka iz originala, ali i autentični razbokoreni stil pisca, ova dramatizacija zaoštrava odnose iz knjige, ali ne gubi njen duh i izvornu ideju – da sve razlike, odnosno svetlost i tamu, može ujediniti samo ljubav.“

Autorski tim uz Rastislava Ćopića koji pored režije i scenografije sa Milošem Petkovićem potpisuje i dramatizaciju i adaptaciju čine i Dušan Stanković i Dragana Breza koji su zaduženi za kreaciju i izradu lutaka i kostima, Tomislav Nikolić koji će komponovati muziku i Nataša Ilić lektor.

Uloge tumače: Svetlana Mihajlović, Slobodan Miljković, Tatjana Milenković, Dejan Gocić, Toma Bibić, Kristina Ranđelović (k.g.) i Branimir Ranđelović (k.g.). Premijera je planirana za drugu polovinu aprila.

IZLOŽBA LIKOVNE KOLONIJA VLASINA

U Oficirskom domu u Nišu do 19. marta otvorena je izložba Likovne kolonije Vlasina, koja obuhvata izbor iz Fonda Leskovačkog kulturnog centra. Izložbu organizuje Galerija savremene likovne umetnosti povodom 50 godina trajanja Likovne kolonije Vlasina.

Reč je o delima mladih, ali i već afirmisanih umetnika iz Niša, Vranja, sa Kosova i Metohije i iz čitave bivše Jugoslavije. Izložba je otvorena svakog dana od 12 do 18 sati, subotom od 10 do 15. Izbor dela sačinio je istoričar umetnosti dr Srđan Marković.

Nakon ove postavke na istom mestu biće otvorena tradicionalna izložba “Likovni umetnici Niša”. Otvaranje je zakazano za 21. mart od 19 sati.

‘’SAN O ZAVIČAJU’’ PRED NIŠLIJAMA

Za 136. rođendan niškog Narodnog pozorišta, na daskama niškog teatra premijerno izvedena predstava „San o zavičaju“. Komad po teksu Ivana Velisavljevića, koji je inspirisan motivima iz pesama Šabana Šaulića, režirao je Milan Nešković.

Tri dana u jednoj seoskoj kafani. Ekipa drugara kojima je idol Šaban Šaulić. Jedna devojka, jedna majka, jedna sestra i još malo familije… U najkraćem siže je predstave ‘’San o zavičaju‘‘. Glavnog junaka Konstantina tumači mladi glumac Marko Radojević.


NIŠLIJAMA PREDSTAVLJENA KNJIGA “HODOČAŠĆE NA KRF”

Predavanjem o 250.000 srpskih vojnika i civila stradalih tokom povlačenja preko Albanije i na grčkim ostrvima Vido i Krf za vreme Velikog rata, Nišlijama je prestavljena knjiga „Hodočašće na Krf“, čiji je autor dugogodišnji kustos Srpske kuće na Krfu Ljubomir Saramandić. Reč je knjizi koja čuva uspomenu na hrabru srpsku vojsku, kojom autor podseća zašto je važno doći na Krf, ostrvo koje ima poseban značaj za sve Srbe.

Kroz razgovor o knjizi “hodočašće na Krf” u sali niškog Univerziteta ispričana je priča srpskih vojnika i civila stradalih tokom Albanske golgote, kao i na grčkim ostrvima Vido i Krf, za vreme Velikog rata. Autor, Ljubomir Saramandić kaže da ovom knjigom čuva uspomenu na hrabru srpsku vojsku i zašto je važno doći na Krf, ostrvo koje ima poseban značaj za sve Srbe.

Saramandić dodaje da je svake godine sve više hodočasnika i da se taj broj za poslednjih 20 godina udesetostručio, a sve je više mladih posetilaca sa juga Srbije.

Ljubomir Saramandić rođen je u Beogradu, a od 2001. godine radi kao kustos u Srpskoj kući na Krfu. Objavio je I dela: „Olimpijska priča između stare Olimpije i Atine“, „Tamo daleko“ i „Sve je ovde legenda“. Stručni je konsultant u filmovima „Gde cveta limun žut“ i „Plava grobnica“. Dobitnik je nagrade Kulturno prosvetne zajednice Srbije „Zlatna značka“ 2013. godine.

 

ČAROBNI JEDRENJAK” KRSTARI SVETOM

Knjiga ”Čarobni jedrenjak – Priča o Nikoli Tesli” Maje Cvetković Sotirov iz Pirota oduševila je mališane u Srbiji I regionu. Autorka je za ovo delo dobila nagradu Tesline naučne fondacije. Knjiga je izazvala interesovanje I širom Amerike, čitalaca, ali I tamošnjih izdavačkih kuća.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com