четвртак, јул 25

KULTURNA ZONA SEZONA 2 EMISIJA 4

0
54

U NARODNOM POZORIŠTU IZLOŽBA „IZABRANE SLIKE RUSKE SCENE“

U niškom Narodnom pozorištu izložba „Izabrane slike ruske scene“. Posetioci mogu da vide digitalne kopije skica zavesa i ukrasa za legendarne predstave ruskog Nacionalnog dramskog pozorišta 19. i 20. veka, koje se čuvaju u kolekciji državnog muzeja pozorišne i muzičke umetnosti u Sankt Peterburgu, koji je zajednički projekat Aleksandrinskog teatra i Muzeja pozorišne i muzičke umetnosti.

Pre Niša izložba je organizovana u Beogradu i Banjaluci.

 

MURAL POVODOM STO GODINA OD DOLASKA MEDVEDEVA U NIŠ

Ruski arhitekta Aleksandar Medvedev došao je u Niš pre tačno sto godina i svoju karijeru nastavio upravo u tom gradu. U tu čast, oslikan je mural sa njegovim, ali i likom Nikole Tesle, prekoputa Elektrotehničke škole. Iza svega stoji jedan Rus, koji godinu dana živi i radi u Nišu.

Ovaj mural oslikan je za svega tri dana, u čast 100 godina od dolaska ruskog arhitekte Aleksandra Medvedeva u Niš. Njegov portret susreće se sa portretom jednog od najvećih srpskih pronalazača Nikole Tesle. Nije slučajno što se ovaj mural nalazi baš u ovom delu Niša. Ovde je ulica nazvana po Rusu, a odmah prekoputa Elektrotehničja škola koja nosi ime čuvenog Srbina.

Poznato je koliko je Medvedev voleo Niš. Kroz ovaj grad je prošao pre 100 godina, nakon što je njegova porodica emigrirala na Balkan. Bio je na putu u Pariz na studije, ali se na kraju vratio u Srbiju i ostao u Nišu do kraja života. Medvedev je projektovao mnoge kultne građevine u Nišu, uključujući zgradu Tehničke škole.

Arhitekta Medvedev je takođe osnovao i vodio gradski projektni biro „NišProjekt“. Sredinom 1960. godine, nakon odbijanja na konkursu za redovnog profesora Građevinskog odseka na Tehničkom fakultetu, prihvata ponudu tadašnjeg direktora „Investprojekta“ Mladena Stojanovića i prelazi kod njih i napušta profesorsku karijeru.Arhitekta Aleksandar Medvedev se 1964. godine penzioniše nakon više od 40 godina aktivne službe. Umro je 3. januara 1984. godine.

 

DANI SRPSKE U SRBIJI” ZAVRŠENI U NIŠU

U okviru manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“u prethodnih nedelju dana u 11 gradova Srbije promovisan je srpski identitet kroz jačanje veza i odnosa u svim oblastima života između Srbije i Republike Srpske. Izvedeno je ukupno četranest različitih programa sa više od 160 učesnika iz Republike Srpske, Beograda i Kosova i Metohije. Manifestacija je završena u Nišu koncertom „One tri – Mrgude“ koju su izvele vokalne solistkinje Maja Tatić, Svetlana Ceca Vidović i Ružica Čović.

Dani Srpske u Srbiji su osim, u Nišu, bili u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Zrenjaninu, Kruševcu, Subotici, Somobru, Čačku i Bajnoj Bašti od 20 do 26. septembra.

VRANJSKA BIBLIOTEKA PREDSTAVLJA LEGAT DR VERE CENIĆ

Vera Cenić je prva žena doktor nauka u Vranju i ostavila je veliki trag, ne samo u obrazovanju, već i u nauci. Vranjska biblioteka predstavlja legat dr Vere Cenić, kroz projekat „Larus argentatus“

Biblioteka „Bora Stanković“ realizuje projekat „Larus argentatus“ koji je posvećen upravo njoj. „Larus argentatus“ je srebrnasti galeb čije je stanište Jadran. U Verinim knjigama simbolizuje slobodu. Ovim projektom predstavlja se Legat dr Vere Cenić i sastoji se iz dve faze.

Rok za realizaciju ovog značajnog projekta je decembar 2023. godine, kad je u planu i izložba. Sredstva u iznosu od 600.000 dinara je obezbedilo Ministarstvo kulture Republike Srbije, dok će Grad Vranje sufinansirati projekat sa oko 200.000 dinara.

 

LESKOVAC: OBNAVLJA SE KUĆA KOSTE STAMENKOVIĆA

Sanacija spomen kuće narodnog heroja Koste Stamenkovića u Leskovcu započeta je pre tri godine, zamenom stolarije i krova, a nastavljena je i u ovoj uređenjem unutrašnjosti, ograde i dvorišta. Ukupna vrednost ovih radova je 8,1 milion dinara, od čega su samo za ovogodišnje izdvojena 2,3 miliona dinara. Spomen kuću je povodom ovih radova posetio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Nakon gotovo pola decenije, pre tri godine su krenuli radovi na sanaciji i rekonstrukciji spomen kuće Koste Stmenkovića, narodnog heroja iz Leskovca. Nakon radova koji su završeni ove godine, uslediće uređenje unutrašnjosti objekta.

Spomen kuća narodnog heroja Koste Stamenkovića je treći objekat koji posećujemo u toku septembra meseca, o kome brine Narodni muzej u Leskovcu, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Inače, ova spomen kuća je 1950. godine proglašena za kulturno dobro Republike Srbije, a 1975. je data na upravljanjeNarodnom muzeju.

Leave a reply