TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti region i Srbija Udarne VESTI

KURTI I BISLJIMI DOBACIVALI DOK JE PREDSTAVLJAN NACRT STATUTA ZSO

Koordinatorka Upravljačkog tima za izradu statuta Zajednice srpskih opština Danijela Vujičić izjavila je da je srpska strana večeras u na sastanku u Briselu imala priliku da predstavi nacrt ZSO koji je završen još 2018. godine, ali da prištinska strana nije htela da sasluša predstavljanje nacrta statuta, kao i da je prezentaciju ispratila sa nipodaštavanjem i podsmehom.

Vujičić je novinarima posle sastanka rekla da je tokom predstavljanja nacrta statuta doživela neprijatnosti, kao i da bi, da nije bilo predsednika Aleksandra Vučića, nastao haos, jer su, kako je objasnila, Aljbin Kurti i Besnik Bisljimi sve vreme dobacivali.

Njih dvojica su se obraćali sa nipodaštavanjem, rekla je Vujičić i dodala da je zbog toga Vučić burno reagovao.

“Stalno je to bio neki podsmeh, podrugljivo, sa nipodaštavanjem i omalovažavanjem, prvo nas kao žena na šta je predsednik reagovao, a prvi susret kada sam ušla u salu, koleginica Belović i ja, predsednik je rekao – gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije i tu je nastao haos, zašto se koristi taj izraz…”, prenela je novinarima Vujičić.

Ona je istakla da prištinska strana dve nedelje unazad vrši pritiske na Upravljački tim.

“Imali su pet godina da se konsultuju sa nama oko svega. Mi smo bili otvoreni pre pet godina za saradnju, ali zadnje dve nedelje punimo naslovne strane svih albanskih medija, kako ne želimo saradnju i kako nas ministar za lokalnu samoupravu zove preko fejsbuk naloga”, navela je ona.

Kako je rekla,”toliko o njihovoj ozbiljnosti i odgovornosti da oni zaista žele da uspostave ZSO”.

Vujičić je kazala da je nacrt statuta rađen četiri meseca, od aprila do avgusta 2018. godine, te da je u tom periodu konsultovana akademska javnost, gradonačelnici svih opština, predsednici skupština, eksperti iz oblasti zdravstva, obrazovanja, ekonomije…

“To su bili okviri Upravljačkog tima i mi smo se toga držali sve vreme. Naši okviri su bili da u nacrt statuta uvrstimo četiri sporazuma dogovorena u dijalogu. Oni ni to nisu hteli danas da saslušaju smireno, a obe strane su se obavezale. Da bi ovaj statut dobio na značaju oni moraju da ispune prvi i osnovni sporazum, a to je prvi sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine i drugi sporazum – plan impelentacije”, istakla je Vujičić.

Na pitanje koja je dalja procedura, Vujičić je kazala da je to plan implementacije.

“Oni (Priština) su to trebali da urade da bi mogli s obzirom da je ZSO sui generis i ona ima svoju posebnost… Statut je odličan i urađen je jasno”, navela je Vujičić.

Vujičić je kazala da su danas imali priliku da predstave nacrt ZSO koji je završen još 2018. godine i da je za to imala 30 minuta što je bilo nedovoljno da se sve predstavi, međutim, uspela je, kaže, kroz prezentaciju da to iznese i sada je veliki posao na samoj delegaciji da član po član isčita, pa da strane daju određene primedbe.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com