субота, мај 17

Kuvari amateri otkrivaju tajne sastojke svojih posalastica

0
33

Dok su vrhunski majstori kulinarstva na 12. Gastro turističkom festivalu Nišu  pripremali različite đakonije, čuvari tradicije iz raznih krajeva Srbije su na Gastro pijaci u parku kraj Oficirskog doma izložili svoje proizvode. Tu su bile i razne dečje radionice i bogat kulturno umetnički program.

Makedonska baklava i salčići iz Tešice: Ukusi koji se pamte

Gastro festival kao i svake godine prati i bogata Gastro pijaca. Na štandovima od igle do lokomotive – ručno rađeni proizvodi, raznovrsna hrana, vina, razni melemi… Najveću pažnju su privukle makedonske baklave.

Svaka domaća blakava, bez obzira ko je pravi, treba da sadrži ljubav, a svaka je baklava po svemu ostalom unikatna, svako ima svoj recept i svoje male tajne, pa su onda i ukusi različiti, kaže Mike Angelosovski iz Humanitarne organizacije iz Skoplja.

Ništa manje nisu traženi salčići iz Tešice.

Ti su starinski kolači, naše bake i prabake su ranije to pravile samo zimi, kad je svinjokolj, ali sada kada svi imamo zamrzivače i mogu vam reči da su leti još lepši, kaže Slavica Vukadinović,  predsednica Udruženja “Super žene” Tešica.

Gastro turistički festival organizovan je 12. put. Okupio je više od 350 takmičara iz svih delova sveta.

Comments are closed.