TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika region i Srbija Udarne VESTI

LAJČAK: TRI ZAHTEVA ZA KURTIJA, BEZ DOGOVORA OKO IZBORA NA SEVERU KIM

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sastali su se sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem. Lajčak i Eskobar predstavili su Kurtiju predlog međunarodne zajednice od tri glavne tačke – deeskalacija situacije na severu KiM, brzo održavanje novih izbora i povratak dijalogu. 

FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/

Lajčak je, nakon sastanka koji je trajao oko dva sata, rekao da nije postignut dogovor sa Kurtijem o održavanju izbora na severu KiM.
Da smo postigli dogovor (o izborima), rekao bih to”, naveo je Lajčak, prenosi Reporteri.
On je ocenio da je sastanak sa Kurtijem bio “dug, iskren i težak”, kao i da su novi albanski gradonačelnici u opštinama na severu KiM izabrani legalno, ali da nemaju legitimitet.
“Legalnost ne znači predstavljanje i legitimitet i to je problem koji imamo na severu. Stoga je u interesu Kosova, u interesu svih, da imamo gradonačelnike koji imaju legalitet, ali i legitimitet”, naveo je Lajčak. Eskobar je rekao da se nada da će njihovi zahtevi biti saslušani, a na pitanje da li je Kurti prihvatio predloge koje su izneli, odgovorio je da su “na početku misije”. On je dodao da SAD poštuju autoritet prištinske vlade i njen ustav, ali je istakao da je poštovanje zakona “nešto drugo” i da pokušava da pronađe “formulu za harmoniju među etničkim grupama”. “Nikada nisam video ovoliko jedinstva u transatlantskoj zajednici. SAD, EU, NATO i skoro svi prijatelji Kosova imali su iste zahteve. Nadamo se da ćemo biti saslušani”, poručio je Eskobar. On je osudio napad na pripadnike Kfora i poručio da počinioci treba da snose odgovornost.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com