LazarevićNakon deset godina i deset meseci provedenih u pritvorskoj jedinici haškog tribunala, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armije Vojske Lazarević 2Jugoslavije general Vladimir Lazarević doleteo je u Niš.

Sa njim su, avionom Vlade Srbije, došli i ministri Nikola Selaković i Bratislav Gašić i advokat Milan Petrović.

Na aerodromu su generala sačekali i ministar Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, vladika Teodosije, gradonačelnik Niša Zoran Perišić, ali i bivši premijer Srbije i potpredsednik vlade Jugoslavije Nikola Šainović.

Evo me među vama jer sam uspeo da preživim haško gubilište…  Nisam osuđen ni za jedno delo protiv života i imovine, niti za kršenje pravila i običaja ratovanja. Osuđen sam bez ijednog materijalnog dokaza i bez ijednog dokaza van razumne sumnje kako u tribunalu kažu. Pretekao sam haško gubilište duboko uveren u pravdu i istinu da se ne mogu lagati svi ljudi sve vreme. Mozete lagati samo neke ljude neko vreme, izjavio je general Lazarević.

Layarevic 3Veliki dan za Srbiju – tako Ministri Selaković, Gašić i Vulin opisuju povratak generala Lazarevića.

 

Ovaj skup dokaz je da narod Srbije voli generala Lazarevića i Vojsku Srbije. Treba reći da je on ostavio dubok trag u novoj i savremenoj srpskoj vojsci, kao i da se njegove taktike izučavaju i na vrhunskim američkim vojnim školama, rekao je ministar Bratislav Gašić.

Ispred aerodromske zgrade, generala Lazarevića sačekalo je oko hiljadu rođaka, prijatelja, saboraca i poštovalaca.

Lazarević je po komandnoj odgovornosti bio osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina na Kosovu i Metohiji, kao komandant Prištinskog korpusa, a potom i kao komadant Treće armije Vojske Jugoslavije 1998. i 1999. godine. U Haškom zatvoru je proveo više od 10 godina, gde se u međuvremenu i razboleo, a nekoliko puta je i operisan. Lazarević je dobrovoljno otišao u Hag u februaru 2005. godine, gde je četiri godine kasnije osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna posle žalbe smanjena na 14 godina.

 

Ovaj tekst deo je projekta “Pitajte građane” koji se realizuje uz podršku Grada Niša, kroz konkurs za projektno sufinansiranje medijskh sadržaja od javnog značaja za 2015.godinu.