TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

LEKARI: NE PRESKAČITE TERAPIJE ZBOG SLAVLJA! (VIDEO)

U ordinacijama niškog Doma zdravlja ovih dana povećan je broj pacijenata koji se javljaju zbog tegoba izazvanih prejedanjem i preterivanjem sa alkoholom na slavama.

Lekari kažu da posebnu pažnju treba da obrate hronični bolesnici i dijabetičari koji zbog slavlja preskaču svoju terapiju i posle trpe posledice. Zdravim ljudima se savetuje da mogu da jedu sve sa slavske trpeze ali umereno i bezbedno. Svoj organizam treba da poštede teške hrane dan pre i posle slavske trpeze.

Meze, pihtije, salate, pite, sarmice, pečenje, kolači I torta je uobičajena slavska trepeza. Slavski gosti vole da jedu, a pravi domaćin je onaj koji iznese najmanje tri jela.

“Mi smo gurmanska nacija, teško da ćemo se štedeti za vreme praznika”, kaže jedan Nišlija.

Samo u novembru se slavi čak 13 krsnih slava. U decembru devet. Zbog njih, odnosno zbog neumerenosti je i povećan broj pacijenata u niškom Domu zdravlja. Obilje hrane i pića kod zdravih osoba izaziva prolazne stomačne tegobe, a kod hroničnih bolesnika pogoršava stanje. Ako se hrana kombinuje sa alkoholom a onda i namirnicama bogatim šećerom, njegovo dejstvo se pojačava.

Međutim, ukoliko se ipak dogodi da tokom praznika u nečemu preteramo, tada može da se javi niz tegoba, kao što su osećaj težine i pečenja u želucu, muka, gađenje, povraćanje i dijareja. Lekari savetuju da u tim slučajevima ne posežemo za sodom bikarbonom, već da se privremeno ukinu obroci i nadoknadi tečnost.

Ako želite da probate različite vrste hrane, Nutricionisti savetuju da je najbolje da posluženje stavite u jedan tanjir kako bi imali uvid u količinu hrane koju ćete pojesti.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com