Nemačka kompanija Leoni počela je sa pripremnim radovima za izgradnju pogona u Nišu, u neposrednoj blizini Kazneno-popravnog zavoda, potvrdio je gradski većnik resorno zadužen za privredu Mihajlo Zdravković.

Zdravković kaže da nemačka kompanija planira gradnju u tri faze, a po završetku poslednje faze ukupna površina pogona trebalo bi da iznosi 40.000 kvadrata.

U toku februara Leoni bi trebalo da postavi temelj novog proizvodnog pogona površine 15.000 kvadrata, a već tokom jula pogon bi trebalo da bude otvoren, izjavio je Zdravković.

Leoni će u narednih nekoliko godina investirati u proizvodnju u Nišu više od 20 miliona evra i uposliće najmanje 2.200 radnika.

Proizvodni kompleks Leonija biće izgrađen na zemljištu ukupne površine osam hektara, s tim što je deo zemljišta kompanija sama otkupila, a deo će dobiti od države.

Ugovor o izgradnji fabrike za proizvodnju automobilskih kablova u Nišu potpisali su oktobra prošle godine generalni direktor Leonija Klemens Saks i ministar privrede Srbije Goran Knežević.

Nemačka kompanija pogone za proizvodnju kablova za autobile već ima u Prokuplju i u Malošištu kraj Doljevca.