TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

COVID19 Današnje vesti Ekonomija

Leskovac: Zaražene 62 osobe, grupa radnika „Jure“ u štrajku

Ilustracija

(Tanjug)

Na teritoriji Leskovca do sada su od novog korona virusa obolele 62 osobe, što je više nego udvostručen broj zaraženih u odnosu na ponedeljak.

Kako prenosi RTS, u Jablaničkom okrugu je zaraženo 67 osoba, a zaražena su i 23 zdravstvena radnika – iz leskovačke opšte bolnice 18 i pet iz doma zdravlja.

Grupa radnika južnokorejske firme „Jura“ u Leskovcu, gde je potvrđen jedan slučaj zaraženog virusom korona, dva sumnjiva na koronu, a 7o upućeno u samoizolaciju, od jutros je ispred fabrike, u štrajku, zbog poziva menadžmenta da dođu na posao.

Radnici „Jure“ juče su SMS porukama pozvani da se vrate na posao, iako je ta kompanija dogovorila sa Štabom za vanredne situacije u Leskovcu da se poštuju ranije izdate mere – ne više od 50 radnika na 5.000 metara kvadratnih.

Zbog celokupne epidemiološke situacije, juče je reagovao i Štab za vanredne situacije u Leskovcu, a nakon pregovora, dogovoreno je da se kompanija pridržava ranijih mera, prenose mediji.

Kako je naveo gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, iako lokalna samouprava nema ingerencije da naredi prestanak rada, već samo da da preporuke, reagovali su odmah.

„Činjenično stanje je da imamo jednu osobu koja je zaražena virusom, da su u toku dana još dve osobe došle u Bolnicu sa simptomima koji ukazuju na korona virus. Podeljeno je 70 rešenja o samoizolaciji. Insistirali su i pričali o tome da imaju narudžbine koje moraju da isporuče. Mi smo zahtevali da makar na 14 dana prekinu rad, pa da se posle toga sastanemo i vidimo kakva je epidemiološka situacija“, rekao je Cvetanović, a preneli lokalni mediji.

Kako je naveo, rukovodioci te južnokorejske kompanije insistirali su da krene da radi 50 odsto ljudi, odnosno oko 1.500 radnika, ali dogovoreno je da se ispoštuju ranije izdate mere.

„Posle sat i po upornog rada uspeli smo da dogovorimo ono što je Zavod preporučio – 50 radnika na 5. 000 metara kvadratnih, sve ostalo nije dozvoljeno. Tako može da ostane, ako epidemiološka situacija ne bude promenjena. Ako se promeni i ti uslovi mogu da budu samo rigidniji. Pratimo situaciju iz sata u sat“, naveo je gradonačelnik Leskovca.

Kako je saopšteno iz Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, radnici koji štrajkuju u narednih 14 dana neće dolaziti na posao, ukoliko im se niko od nadležnih ne obrati.

“Sloga” traži da se radnici odmah pošalju na plaćeno odsustvo do kraja pandemije jer, kako tvrde, nema zdravstvenih uslova za rad u njenim pogonima.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com