LESKOVAC: KAKO RADITI POD VRELIM SUNCEM? (VIDEO)

LESKOVAC: KAKO RADITI POD VRELIM SUNCEM? (VIDEO)

Visoke temperature koje se beleže u našoj zemlji najteže padaju onima koji na skoro 40 stepeni rade na otvorenom, izloženi suncu. Među njima su pre svega zaposleni u građevinarstvu i poljoprivredi, ali i oni koji rade u neadekvatno rashlađenim i loše provetrenim prostorijama poput kuhinja, pekara, magacina i fabričkih pogona u kojima postoje visoke peći.

Uprkos visokim temperaturama, radovi na putu Leskovac-Vučje se ovih dana odvijaju svakodnevno. Radnici kažu da su već navikli na vrućine, a neke od mera koje preduzimaju kako bi se zaštitili od visokih temperatura su češće pravljenje pauza u hladovini i uzimanje velikih količina tečnosti. I radnici na leskovačkoj Pijaci su primorani da u najtoplijem delu dana rade za tezgama.

Imajući u vidu rizike koje izazivaju visoke temperature, poput dehidratacije organizma, bržeg zamaranja i umanjene sposobnosti za rad, iz resornog ministarstva podsećaju poslodavce da obavljanje poslova treba prilagoditi spoljašnjim uticajima. Česte zamene zaposlenih na poslovima na otvorenom, pravljenje pauza i obezbeđivanje prostora gde radnici mogu da se sklone od sunca, neke su od mera propisanih Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonskim propisima. Savetuje se i adekvatna zaštita od UV zračenja, koje može izazvati oštećenja kože i očiju.