Letnja praksa za studente ekonomije

Still0219_00000Studenti Ekonomskog fakulteta imaju dobro teorijsko znanje, ali im nedostaje praksa. Kako bi se što bolje pripremili za ono što ih čeka nakon fakulteta uveliko se potpisuju ugovori o saradnji sa javnim i privatnim preduzećima i drugim ustanovama. Saradnja je potpisana i sa Nacionalnom službom za zapošljavanje u Kruševcu.

 

Zoran Tomić iz Kruševca Ekonomski fakultet u Nišu upisao je 2007. godine. Završio je osnovne i master studije. Do kraja doktorskih ima još par ispita. Kaže da je u vreme studiranja imao brojne probleme sa praksom. Kucao je na mnoga vrata, ali se sve završavalo na obećanjima.

Sada, kada Ekonomski fakultet  obezbeđuje praksu svojim studentima, sve je mnogo lakše. Ovo je sjajna ideja i početak uvođenja dualnog obrazovanja, kaže Tomić.

Ekonomski fakultet u Nišu pre nekoliko meseci počeo je sa potpisivanjem ugovora o obavljanju letnje studentske prakse u brojnim ustanovama, firmama i institucijama. Poslednji ugovor potpisan je sa Nacionalnom službom za zapošljavanje iz Kruševca.

Ovo je jako bitno jer ćemo od NSZ-a dobiti povratne informacije šta je ono što se najviše traži, koji profili i šta je to što možda nedostaje, kaže dekan Ekonomskog fakulteta Jadranka Đurović.

Praksa će se obavljati u Filijali NSZ u Krusevcu, ali će biti povezivanja i sa nekim poslodavcima. Trajaće od 4 do 8 nedelja.

Istovremeno, potpisan je ugovor o saradnji i sa jednom osiguravajućom kućom gde će budući ekonomisti moći da steknu praktična znanja u poslovima osiguranja.