Lokalna vlast sve značajnija za evropske integracije

PERISIC SKGO.mpg_snapshot_00.02_[2014.09.25_21.08.03]Više od 70 odsto propisa EU sprovodi na opštinskom nivou, pa će se napredovanjem Srbije u evropskim integracijama povećavati važnost i uloga lokalnih samouprava. Zato predsednik Stalne konferencije gradova i opština i gradonačelnik Niša, Zoran Perišić predlaže da se u većim gradovima otvore lokalne kancelarija za evropske integracije.

To važi za gradove sa više od 200.000 stanovnika, a takvih u Srbiji ima tri, a  manje lokalne samouprave bi trebalo da odrede službenika koji će se time baviti, rekao je Perišić na konferenciji pod nazivom “Podrška lokalnim samoupravama u procesu evropskih integracija”, održanoj u Beogradu.

To ne znači novo zapošljavanje u lokalnim samouprava, već bi se službenici za bavljenje pitanjima o evropskim integracijama u opštinama pronašli među postojećim kadrovima, rekao je Perišić na konferenciji pod nazivom “Podrška lokalnim samoupravama u procesu evropskih integracija”, kaže gradonačelnik Niša.

Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Majkl Devenport najavio je na toj konferenciji da će Evropska unija uskoro potpisati novi finansijski sporazum sa Vladom Srbije, koji predviđa nastavak podrške Stalnoj konferencije gradova i opština, odnosno lokalnim samoupravama, u procesu evropskih integracija.

Resorna ministarka Kori Udovički kaže da nije tajna da Srbija kasni sa reformom javne uprave.

Javna uprava je često usko grlo u sprovođenju planova, ocenila je Kori Udovički.

On aje navela da je Vlada Srbije odlučna da taj problem reši i da joj je reforma javne uprave jedan od prioriteta.

[mom_video type=”youtube” id=”KqW-9ZyfOO4″]