Nova zgrada klinickog centraMinistar zdravlja Zlatibor Lončar zadovoljan je tempom izgradnje novog kliničkog centra u Nišu. Kako kaže, građevinski radovi trebalo bi da budu gotovi do kraja godine, a otvaranje je planirano za 2017. godinu, kada se centar opremi.

Zato i pratimo na nedeljnom nivou. Dolazi komisija iz Beograda plus svi oni koji su zaduženi za to. Za sada imamo dvadesetak dana kašnjenja zbog vremenskih uslova, ali imamo najavu da će i to moći do kraja godine da se nadoknadi, ističe Lončar.

Za izgradnju i rekonstrukciju četiri klinička centra u Srbiji (u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu) Evropska investiciona banka odobrila je 150 miliona evra. Radovi u Nišu iznosiće ukupno 32 miliona evra.

Mi smo već u pregovorima sa Evropskom bankom da obezbedimo novac da se kupi oprema. I ta zgrada čim bude gotova da bude već spremna oprema za nju i da može da krene da radi, dodaje Lončar.

Kamen temeljac novog kompleksa postavljen je krajem 2013. godine

Ranije je najavljeno da će, kada se radovi i opremanje završe, Klinički centar Niš raspolagati sa ukupno 48.000 kvadratnih metara prostora, a 26.000 kvadrata će biti novosagrađeni objekat. U tom prostoru biće 17 operacionih sala, Urgentni centar, Centar za operacije, Centar za intenzivnu negu, dijagnostika i radioterapija.