MAĐARSKI INVESTITORI ZAINTERESOVANI ZA NIŠ (VIDEO)

MAĐARSKI INVESTITORI ZAINTERESOVANI ZA NIŠ (VIDEO)

Mađarski investitori, njih 26, zainteresovani su za ulaganja u Srbiju, a deo njih bi bio u Nišu zbog dobre saobraćajne povezanosti sa ostalim gradovima u regionu, rekao je tokom boravka u Nišu, ambasador Mađarske u Srbiji, Atila Pinter.

Cilj današanjeg sastanka u Gradskoj kući je bio da se intezivira saradnja u vezi projekata otpadnih voda i da mađarske kompanije prenesu dragocena iskustva u ovoj oblasti, ističe gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

Primeri dobre praske mađarskih kompanija koje se bave prečišćavanjem otpanih voda biće primenjeni i u Nišu, rečeno je između ostalog na sastanku ambasadora Mađarske u Srbiji sa gradonačelnicom Niša.

Saradnja sa privrednicima severnog suseda uspostavljena je još 2016. godine posle Ekonomskog foruma u Nišu. Tada su pozvane kompanije iz Mađarske da ulažu ne samo u sever nego i u jug Srbije.

Osnovni problemi sa kojima se i Niš i Srbija suočavaju su nedovoljna izgrađenost kanalizacione infrastrukture, i nedostatak postrojenja za tretman otpadnih voda, kažu u KLERP-u i JKP Naissus Niš.

 

U narednom periodu uspostaviće se i saradnja između niške i mađarske kancelarije za ekonomski razvoj, a u tome će im pomagati počasni konzul Mađarske u Nišu.