KRADJA STRUJE.avi_snapshot_00.00_[2014.10.10_19.05.31]Kontrola „Jugoistoka“ utvrdila je krađu električne energije na dva merna mesta u objektima preduzeća „Eurostar“ iz Niša, saopštilo je ovo javno preduzeće. Oni sumnjaju da je „Eurostar“ uz pomoć jakih magneta struju krao sedam godina i da je „Jugoistok“ oštećen za oko pet miliona kWh utrošene, a nenaplaćene električne energije.

Procene su da su ove dve pumpe – u Ulici Vojvode Mišića i na Bulevaru 12. Februar najmanje 50.000 kilovat sati mesečno koristile mimo strujomera. Kako kažu u „Jugoistoku“, na oba strujomera zalepljeni su jaki magneti, koji su potpuno onemogućavali da se registruje potrošnja.

U „Jugoistoku“ kažu da su potrošnju u objektima pratili danima, uz pomoć novih instrumenata, i da je bilo jasno da se struja troši ali se potrošnja ne registruje. Svaki pokušaj kontrole strujomera završio bi se tako što se ekipa zamoli da dođe kasnije, jer, navodno, nema odgovornih. A kasnije bi sve bilo u redu. Strujomer radi, plombe na mestu. Velika akcija otkrivanja krađe struje izvedena je uz pomoć policije i tužilaštva, oko osam sati uveče.

Najsumnjivije je bilo to što je jednog meseca potrošnja bila 43.000 kilovat sati, a drugog samo 1.200, kaže direktor „Jugoistoka“ Darko Bulatović.

„Jugoistok“ je pokrenuo krivičnu prijavu protiv odgovornih lica „Eurostara“. Reakcije iz firme koja je autorizovani prodavac i servis Mercedesovih vozila u Nišu za sada nema. U kratkim telefonskim razgovorima sa osobama koje su se javile na telefone „Eurostara“, tv Zona plus je rečeno da „nisu u toku“ sa navodima Jugoistoka. I da nazovemo kasnije. A kasnije je stigao isti odgovor.

 Nastavak kontrole strujomera

Bulatović najavljuje se nastavak kontrole svih sumnjivih strujomera, jer su Jugoistok zbog krađe struje godišnje gubi pet milijardi dinara.