TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura Udarne

MAGNIFICO NASTUPA 12. AVGUSTA NA NIŠVILU

Harizmatični slovenački kantautor srpskog porekla Robert Pesut nastupiće sa svojim bendom na ovgodišnjem Nišvilu – druge večeri festivala – u petak 12. avgusta. Tokom tri decenije, Magnifico je stekao status velike zvezde – i to ne samo u balkanskim okvirima.

Magnifico_stozice_25_12_19-196_foto_Marko_Delbello_Ocepek

Magazin “Roots World” je o njemu još 2010. godine napisao da Manjifiko ima umetničko ime koje odgovara “pastiškoj” ličnosti čiji bezbrižni ekscesi aludiraju istovremeno na Liberačea, Madonu, Borata, Duanea Edija, Enija Morikonea, Klinta Istvuda… U rodnoj Sloveniji ga smatraju nacionalnim blagom, a nepodeljeno oduševljenje izaziva i ne samo zemljama okruženja.

Njegove pesme su mešavina popa, R&B-a, tehna, surf roka, tvista, latinoa, turbofolka i Balkanfanka.

Tekstovi, često provokativni, interpretirani su takođe na samo njemu svojstenoj mešavini slovenačkog, srpskog, italijanskog i “slomljenog engleskog”.

Prelomni trenutak njegove karijere bio je 2004. godine kada je Soni Music Entertainment objavio njegov četvrti studijski album “Eksport/import”, sa hitovima “Hir ai kam, Hir ai go” i “Giv Mi Mani”, a njegov peti studijski album “Magnification” objavila je Piranha Musik.

Magnifico_Tomo Brejc 1(1)

Prvi singl sa albuma “Zum zum” koji spaja salvu surf gitara sa zvukom čarobnjaka romskog saksofona Ferusa Mustafova.

Jedan od ključeva za objašnjenje fenomena Manjifika je činjenica da ga poštuju i probirljivi intelektualci, ali i najšira publika koja se okuplja na njegovim koncertima. Veliku popularnost u Srbiji duguje i saradnji sa Draganom Bjelogrlićem za čije je filmove “Montevideo bog te video” i “Montevideo, vidimo se” kao i seriju “Senke nad Balkanom”, napravio upečatljivu muziku, koja je nastavila svoj život i nezavisno od malih i velikih ekrana.

Njegova pesma “Pukni zoro” iz filmskog serijala “Montevidea” savršen je primer umetničkog dela koji prevazilazi svog autora.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com