Makedonski filmovi u Nišu

Projekcijom filma “Pank nije mrtav”, svečano su otvoreni dani Makedonskog filma u Nišu. Narednih večeri biti prikazana još 3 ostvarenja Makedonske kinematografije. Sve projekcije se prikazuju u bioskopu “Kupina”, a ulaz je slobodan.

Mirsa je sredovečni panker iz Skoplja koji se nije snašao u vremenu tranzicije. On dobija ponudu koju ne može da odbije od dilera Gzima da za potrebe svečanosti u sredini gde većinom žive Albanci u Makedoniji, ponovo sastavi svoj bend. Počinje da okuplja stare članove po prostoru nekadašnje Jugoslavije. Ovo je samo kratak opis filma režisera Vladimira Blaževski koji je sinoć otvorio ciklus Makedonskog filma u Nišu.

Trudio sam se da film bude takav da gledaoci ne provedu sat i po vremena gledajući u prazno, već i da uključe emocije, kaže reditelj filma Vladimir Blaževski.

Blaževski kaže da su novčana sredstva koja se ulažu u kinematografiju za današnje vrema velika.

Glavni problem je odabir i selekcija onih filmova koji zaista zaslužuju ta sredstva, kaže reditelj filma Vladimir Blaževski.

Narednih dana Nišlije će imati prilike da u bioskopu Kupina pogledaju još 3 makedonska filmska ostvarenja – “Crno seme”, “Prašina” i “Gipsy magic”. Projekcije počinju od 18 sati.