TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti region i Srbija Udarne VESTI

MAKRON I ŠOLC TRAŽE NOVE IZBORE NA SEVERU KIM

French President Emmanuel Macron speaks during a press conference at the European Political Community (EPC) Summit in Bulboaca, near Chisinau, Moldova, Thursday, June 1, 2023. (Carl Court, Pool via AP)

Francuska i Nemačka pozvale su danas Beograd i Prištinu da što pre organizuju nove izbore u opštinama na severu KiM u kojima je došlo do tenzija, rekao je danas francuski predesednik Emanuel Makron, nakon razgovora koji su on, nemački kancelar Olaf Šolc i šef evropske dilomatije Žosep Borelj održali  sa predsednicima Srbije i tzv Kosova Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani na marginama sastanka Evropske zajednice u Moldaviji.

Makron je rekao i da su evropski zvaničnici zatražili da izborna pravila za naredne izbore budu razjašnjena, prenosi Rojters.

Preneo je da su se Vučić i Osmani saglasili da će u narednim nedeljama biti ”jasnih odluka” u vezi sa situacijom na severu KiM.

Vučić: Težak razgovor sa Makronom i Šolcom o eskalaciji nasilja na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je danas da je imao težak razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o eskalaciji nasilja na KiM.

“Težak razgovor sa predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o ponovnoj eksalaciji nasilja na Kosovu i Metohiji, kao i o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj situaciji i evropskoj budućnosti Srbije”, napisao je Vučić na Instagramu.

On je istakao neophodnost ulaganja dodatnih zajedničkih napora u deeskalaciju situacije i nastavak razgovora, kao i ključnu ulogu Srbije u očuvanju mira i nastojanjima da se sva otvorena pitanja rešavaju putem dijaloga, a ne, kako je naveo, putem provokacija i neodgovornih jednostranih poteza.

“Ponovio sam pozicije naše zemlje i u pogledu najvažnijih globalnih geopolitičkih dešavanja i naglasio da Srbija ostaje dosledan i pouzdan partner u očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, vođena prevashodno nacionalnim i državnim interesima”, napisao je predsednik Srbije na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Predsednik Vučić imao je danas trilateralni sastanak sa francuskim predsednikom Makronom i nemačkim kancelarom Šolcom tokom Samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu.

Osmani: Spremni smo da razmotrimo održavanje novih izbora na severu KiM

Vjosa Osmani-Sadriu (AP Photo/Vadim Ghirda)

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani rekla je danas da je Priština spremna da razmotri mogućnost održavanja novih izbora u četiri opštine na severu KiM, što su zatražili francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.

Osmani je rekla da su dvojica zvaničnika njoj i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku u Moldaviji, na marginama sastanka Evropske zajednice, rekli da treba da se pronađe način za održavanje novih izbora koji bi građanima srpske nacionalnosti dali priliku da učestvuju i biraju predsednike sa većim legitimitetom.

Dodala je da je izrazila spremnost da se izbori održe u slučaju da građani s tog područja potpišu peticiju koja omogućava zakazivanje novih izbora, prenosi Reporteri.

„To znači da građani Srbije, odnosno njih oko 20 odsto koji su na biračkom spisku, mogu da potpišu peticiju i da preko nje pokrenu proces novih izbora. Spremni smo da poštujemo zakon“, navela je Osmani.

Kako je ranije danas saopštio Makron, Francuska i Nemačka pozvale su Beograd i Prištinu da što pre organizuju nove izbore u opštinama na severu KiM u kojima je došlo do tenzija.

VUČIĆ NAGLASIO BORELJU: PRIORITET DA SE INSTITUCIJE U PRIŠTINI VRATE DIJALOGU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Kišinjevu s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i tom prilikom posebno naglasio da je od prioritetne važnosti da institucije u Prištini prestanu sa nasiljem i vrate se dijalogu.

“Za Srbiju je bezbednost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji oduvek predstavljala prioritet, uz očuvanje mira i stabilnosti. Istakao sam da je formiranje Zajednice srpskih opština osnovna obaveza iz Briselskog sporazuma”, naveo je Vučić na instagramu.

Predsednik Srbije, koji u Kišinjevu učestvuje na samitu Evropske političke zajednice, napisao je da je imao otvoren razgovor s Boreljom o kompleksnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i o posledicama neodgovornog ponašanja institucija u Prištini.

“Ponovio sam da smo od početka odgovorno, savesno i ozbiljno pristupali rešavanju svih otvorenih pitanja tokom dijaloga sa Prištinom i naglasio da smo strpljivo i smireno odgovarali na sve jednostrane poteze i provokacije”, saopštio je Vučić.

Ristuča: Nema dokaza da su pripadnici “Vagnera” bili na KiM

KFOR (AP Photo/Dejan Simicevic)

Komandant KFOR-a Anđelo Ristuča izjavio je danas da nema dokaza o prisustvu pripadnika ruske paravojne formacije “Vagner” na Kosovu i Metohiji.

On je za rimski dnevnik “Republika” rekao da ”do danas nema dokaza o njihovom prisustvu u tom području”, i dodao da su takvi navodi ”često neproverene vesti, proizvodi dezinformacija”.

”Ovo je operaciona sala sa izuzetno nestabilnom situacijom. Svesno koristim ovaj izraz. Može se iznenada situacija promeniti zbog događaja koji naizgled nisu značajni. U ponedeljak sam unapred organizovao kontingent u četiri opštine sa srpskom većinom povodom inauguracije nedavno izabranih gradonačelnika kosovskih Albanaca. Rizik je bio povezan sa činjenicom da je premijer Kurti odlučio da nastavi sa sprovođenjem postavljanja gradonačelnika uprkos protestima Srba i sumnje međunarodne zajednice”, rekao je Ristuća.

On je dodao da je ”tvrdoglavost albanskih lokalnih vlasti” da ne postupe po preporukama dobijenim od zapadnih partnera, a koje, kako je naveo, služe za olakšavanje dijaloga, dovela do krizne situacije, i to ”pogotovo u svetlu postignutih napredaka u vezi sa Briselskim sporazumom i dogovorom iz Ohrida”.

On je naveo da bi, da nije bilo intervencije KFOR-a, među srpskim stanovništvom i albanskim policajcima, ”već oplakivali mrtve”.

Hovenijer ponovio zahtev da se kosovska policija povuče iz opštinskih objekata

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer, saopštio je da je premijeru privremenih prištinskih institucija Alјbinu Kurtiju ponovio zahteve SAD u vezi situacije na severu zemlјe.

On je nakon današnjeg sastanka izjavio da je ponovio zahteve da načelnici opština na severu svoje dužnosti obavlјaju iz drugih objekata, a ne iz opštinskih objekata, kao i da se kosovska policija povuče iz opštinskih objekata. On je rekao i da SAD žele primenu briselskog i ohridskog sporazuma, prenela je Koha.

„Razgovarali smo i o važnosti da se krene dalјe sa primenom Osnovnog sporazuma za normalizaciju odnosa Prisstine i Srbije. Izrazio sam zabrinutost zbog situacije na severu. Ohrabrujemo Vladu Kosova da pomogne u deeskalaciji i takođe se nadamo da će Vlada Srbije preduzeti korake da pomogne da se postigne bolјa situacija na severu“, rekao je on.

Sastanak je održan nekoliko dana nakon što su SAD sankcionisale Kosovo neučešćem u vojnim vežbama „Defender Europe 2023“.

Leposavić: Srpska lista poručila Hetemiju da može slobodno da napusti zgradu opštine, ali neće ga pustiti natrag

Leposavić,  FOTO TANJUG/ STR/bs

Predstavnici Srpske liste Slavko Simić i bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić, poručili su danas preko Kfora gradonačelniku Leposavića Ljuljzimu Hetemiju, koji se skoro 80 sati nalazi u opštini, da može da napusti zgradu, ali da mu narod neće dozvoliti da se vrati, saznaje Tanjug.

Simić i Todić dali su garancije Kforu da narod neće sprečavati Hetemija da napusti zgradu opštinu, ali da mu sigurno neće dozvoliti da ponovo uđe u nju.

Hetemi je preko Kfora poručio da želi da ode kući, ali da mu to ne dozvoljavaju iz Prištine.

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com