MALE BOGINJE SU PONOVO TU – ZAŠTO RODITELJI ODLAŽU VAKCINACIJU? (VIDEO)

MALE BOGINJE SU PONOVO TU – ZAŠTO RODITELJI ODLAŽU VAKCINACIJU? (VIDEO)

Šestoro dece je zaraženo malim boginjama, a najmlađi pacijent ima sedam meseci, naveo je državni sekretar Miroslav Đerlek gostujući na TV Prva. Pretpostavlja da ovo nije konačan broj zaraženih, s obzirom na to da se čekaju rezultati analiza sa Torlaka. U niškom Domu zdravlja za sada nije zabeležen nijedan slučaj niti sumnja na morbile. Međutim, podaci pokazuju da većina dvogodišnjaka nije vakcinisana, jer roditelji odlažu vakcinaciju do treće ili četvrte godine.

Na pedijatriji niškog Doma zdravlja za sada nema zabeleženih slučajeva malih boginja, niti sumnje na tu bolest. Ali, brine to što je broj vakcinisane dece u drugoj godini života u ovom trenutku daleko ispod proseka.

dr Snežana Zdravković

– Taj broj je ispod trećine od ukupne populacije. Kod dece u trećoj četvrtoj godini života je broj vakcinisane dece preko 90%. –  načelnica Službe pedijatrije DZ Niš dr Snežana Zdravković.

Mame koje su na vreme vakcinisale svoju decu nisu imale dilemu da li to treba učiniti. Doktorica Zdravković kaže da trend odlaganja MMR vakcine postoji skoro dve decenije unazad i da je to iz godine u godinu sve učestalije.

Državni sekretar ministrstva zdravlja podsetio je na epidemiju od pre par godina i na smrtne slučajeve i pozvao roditelje da vakcinišu svoju decu. I virusolog Milanko Šekler je istakao značaj vakcinacije i upozorio da Srbiji preti epidemija malih boginja ukoliko se ne poveća broj vakcinisane dece. Podsetio je da je zadnja epidemija bila krajem 2017. početkom 2018. godine kada je preminulo 15 osoba – među njima je bilo i dece.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com