TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura VESTI

“MALENI CVET” ZA STEFANA TIĆMIJA

Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade“ Maleni cvet” za najbolju knjigu u 2023. godini dodeljena je Stefanu Tićmiju za knjigu „Guguto memeto“.

Tročlani žiri na sednici održanoj 1. aprila 2024. odluku je doneo jednoglasno.

Na konkurs koji je objavljen decembra 2023. godine stigle su 53 knjige iz produkcijske 2023. godine, iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Nagrada se ove godine dodeljuje osmi put, dodeljuje je Grad Niš,  a čine je plaketa i novčani iznos.

Obrazloženje žirija:

Uobličavanjem poetsko-imaginativnih, mitsko-arhetipskih, magijsko- ritualnih i alegorijsko-simboličkih slika elementima fantastike, crnog humora, satire, jeze i antiutopije, Stefan Tićmi romanom „Guguto memeto“ čini značajan iskorak iz dosadašnje tradicije srpske književnosti za decu i mlade.

Prekoračivanje žanrovskih konvencija omogućava čitanje ovog dela ne samo kao romana u kojem se, tehnikom montaže, poglavlja nižu poput devet lutaka junakinje Slutke, a povezuje ih narodna bajalica iz piščevog rodnog kraja koja počiva na verovanju u magijsku moć reči da odgoni zle sile  već i kao crnohumorne komedije, basme i bajkolike priče smeštene u mitski dočaran hronotop Sela na rubu razuma.

U neprestanom dosluhu kako sa folklornom matricom, narodnim običajima i verovanjima, tako i sa najvećim delima fantastičke literarne prakse, Tićmi gradi začudan svet bez jasnih granica između stvarnosti i privida, gde čudesno i fantastično dolazi iz psihološke sfere, potisnutih emocija i straha dece od smrti i nepoznanica života. Pritom je narodna bajalica „guguto memeto“ autoru poslužila samo kao polazište za tvorenje autentičnog umetničkog rukopisa, a estetski dometi ostvareni su jezičkom virtuoznošću,  poetizacijom tabu teme smrti koja će se u maestralno izvedenoj završnici ovog u svemu originalnog dela transformisati u univerzalnu temu ljubavi.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com