субота, јул 20

MALO ĆE PORASTI KAMATE NA RATE U DINARIMA, ALI SRBIJA NEĆE OSETITI POSLEDICE RASTA KAMATNIH STOPA U SVETU (VIDEO)

0
24

Odluka američkih Federalnih rezervi (FED) da poveća kamatne stope je odgovor na rast inflacije, na koji utiče kriza u Ukrajini. Ali to se neće naročito odraziti na Srbiju, ocenjuje izvršni direktor Erske banke u Srbiji Slavko Carić. Smatra i da će povećanje kamatne stope u Srbiji malo više osetiti građani i mali deo privrede koji su zaduženi u dinarima, jer će imati nešto višui mesečnu ratu,

„FED smanjenjem otkupa američkih državnih obveznica praktično čisti sistem od viška novca, a kroz povećanje kamatnih stopa prikupljaju depozite, koji bi inače išli u druge vrste investicija i u povećanje cena. Sama odluka u Srbiji nema neki veliki uticaj, ali nam pokazuje u kom pravcu će se donositi odluke i u Evropskoj centralnoj banci“, ocenio je Carić u izjavi za Tanjug.

Dodao je da su odluke o povećanju kamatnih stopa već donete u Češkoj, Rumuniji Poljskoj i drugim državama u Evropi.

„Danas očekujemo odluku Narodne banke Srbije (NBS) i po Blumbergovoj sondaži javnog mnjenja, investitori očekuju povećanje refernetne kamatne stope od 0,25 ili 0,5 odsto. Ovako mali pokret neće da napravi nikakve dramatične pomake što se tiče investicija i građana“, rekao je Carić.

Naglasio je da će povećanje kamatne stope malo više osetiti grajdani i mali deo privrede koji su zaduženi u dinarima, jer će imati nešto višui mesečnu ratu, ali je napomenuo kako će istovremeno biti povećana i kamata na dinarsku štednju.

„Za sada nema dramnatičnih događaja na horizontu, ali se mora pratiti koliko će dugo trajati kriza u Ukrajini, koliko brzo će cene hrane i energenata početi da se vraćaju u noramlu, jer su najveći pojedinačni imputi za rast inflacije“, upozorio je Carić.

On je ocenio da se može očekivati dalji rast cena hrane, ali i da se to neće dramatično odraziti na Srbiju.

„Mi imamo našu proizvodnju koja je autonomna i NBS koja je već donela set mera za pomoć bankarskom sektoru, a time i privredi da se taj udarac što više amortizuje. Tako da, naša cena setve i žetve će biti direktno povezana sa povećanjem cene energenat i đubriva, ali ćemo imati i mnogo veći prihod od toga“, zaključio je Carić.


Leave a reply