Maloletni migranti u Nišu: Težak put do boljeg života (VIDEO)

Maloletni migranti u Nišu: Težak put do boljeg života (VIDEO)

Šestoro maloletnih migranata iz Somalije i Avganistana, potpuno sami bez roditelja nalaze se u Nišu. Svi oni smešteni su u niški Zavod za vaspitanje omladine, posredstvom centara za socijalni rad iz Bujanovca i Pirota. Većina je izgubila svaki kontakt sa roditeljima na putu migracije. U Nišu će ostati kratko dok ih nadležne institucije ne premeste u neki drugi smeštaj.

Pet dečaka i jedna devojčica , migranti iz Somalije i Avganistana trenutno su u niškom Zavodu za vaspitanje omladine. Sve njih, u Srbiju je doveo težak put migracije. Krenuli su od svojih kuća, na dug put u potrazi za boljim životom. Jedan od njih je i 16.godišnji M.A  iz Mianmara. On je migrant već  10 godina.

M.A

“Kada sam imao šest godina sa bratom i ocem sam iz Mianmara prešao u Bangladeš. Ubrzo su otac i brat  vraćeni nazad u Mainamar a ja sam u Bangladešu ostao sasvim sam. Kasnije mi je otac ubijen a brat otetet od terorističke organizacije. Putova sam godina preko Indije, Pakistana, Kašmira, Irana. U Iranu sam neko vreme živeo u hraniteljskoj porodici, posle toga sam završio u Iraku. Put me je vodio preko Turske, Grčke, Makedonije. U Srbiji sam tek desetak dana. Nadam se da će mi Bog pomoći i da ću otići u Irsku”, kaže M.A.

Sedamnaestogodišnji H.B. je iz Avganistana. Na putovanje je krenuo sa dvojicom braće koji su trenutno u Beogradu. Roditelji su im ostali u Avganistanu. Njemu i njegovoj braći želja je da odu u Francusku.

“Očekujem da ću u Francuskoj pronaći bolji život, bolji posao i konačno malo mira. U mojoj zemlji se često ratuje i veoma je opasno tamo živeti. U Srbiji su svi ljudi dobri prema meni. Sa njima kao i sa ostalim migrantima ovde u Zavodu  komuniciram na engleskom”, kaže H.B.

Jelena Riznić, psiholog Zavoda za vaspitanje omladine Niš

Sa decom migrantima u Zavodu radi stručni tim vaspitača, psihologa i pedagoga . Rad sa decom migrantima vrlo je stresan kažu u Zavodu, na putu do Srbije doživelio su svašta. U početku su bili vrlo uplašeni i nepoverljivi.

“Moramo da im pokažemo malo ljudskosti, da ih opustimo da im se  približimo i da steknu poverenje u nas. Sa njima smo učili engleski jezik, pokazivali smo im grad, vodili ih u džamiju pošto je većina njih muslimanske veroispovesti. Oni su veoma zahvalni na svemu što ovde dobijaju. Motivisani su, imaju svoj put i žele da odu na zapad i tamo započnu potpuno novi život”, kaže Jelena Riznić, psiholog Zavoda za vaspitanje omladine Niš.

U niškom Zavodu za vaspitanje omladine kažu da su se sva deca lepo uklopila u novu sredinu i sve više uspostavljaju kontakte sa ostalom decom.

Jelena Aksić, direktorka Zavoda za vaspitanje omladine Niš

“Jedini problem im je nedovoljno poznavanje engleskog jezika. Mali broj njih se služi engleskim jezikom, uglavnom govore samo svoje maternje jezike, urdu i paštu. Mi u Zavodu nemamo stalne prevodioce zato preko Nevladine organizacije Indigo angažujemo prevodice koji po potrebi dolaze kod nas. Sa decom razgovaraju o njihovim potrebama i problemima”, kaže Jelena Aksić, dirktorka Zavoda za vaspitanje omladine Niš.

Pored migranata u Zavodu je trenutno 15 korisnika iz Srbije.

 

Ovaj sadržaj je sufinansiran kroz projekat „Glasno za mladost” . Sufinansijer je Republika Srbija Ministarstvo kulture i informisanja