KORIRadnike javnih preduzeća očekuje još jedan krug racionalizacije. Koja neće biti tako drastična, kako se na početku mislio i kako je od Srbije tražio Medjunarodni monetarni fond, ali će otkaza ipak biti. To je u Nišu najavila ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Da odahnu skroz još ne mogu, i biće bar još jedan krug otpuštanja, ali on neće biti ni izbliza onako drastičan, kako smo očekivali, kaže Udovički.

Sve to u malo izmenjenoj varijanti važi i za gradska javna i komunalna preduzeća. Medjutim, drugi udar racionalizacije pogodiće najviše komunalna gradska preduzeća, a manje javne ustanove, kaže zamenik gradonačlenika Niša Ljubivoje Slavković.

Bio sam u Banja Luci, tamo na veći broj stanovnika u Vodovodu radi 400 ljudi, kod nas 800, kaže Slavković.

Oni koji prežive racionalizaciju moraće, kaže ministarka Udovički, da se naviknu na nove uslove rada.

Manji broj ljudi moraće mnog efikasnije da obavlja poslove, objašnjava Udovički.

Kako je ranije objavljeno u Odluci o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, u ovoj godini državnu službu u prvoj fazi treba da napustu 14.500 ljudi, a broj onih koji u drugoj fazi treba da odu znaće se nakon urađenih analiza.
Po ranijoj računici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, višak je 8.511 u republičkim organima, 250 u Vojvodini i 5.751 u lokalnim samoupravama.