Manje sunca-manji rod, veće cene na pijaci

Manje sunca-manji rod, veće cene na pijaci

PSENICATemperature od čak 30 stepeni početkom aprila, pa mrazevi u drugoj polovini tog meseca i tako čitavog proleća. Red sunca, red kiše, pa mraz u jutarnjim časovima. Trpi kukuruz, trpe i mlado povrće, kažu u Poljoprivredno stručnoj službi, pa se ovogodišnji rod dovodi u pitanje.

Poguban je bio mraz, jer sve te kulture su toploljubive, pa su i stradali krompir, boranija, paprike.

Iamo slučaj prvi put da u poslednjih deset godina da je i kukuruz potpuno stradao od mraza, kaže Ivan Erić iz Poljoprivredno stručne službe.

Jedino pšenica buja. Ima i tu problema, jer je baš u vreme prašenja bilo kiše, pa su klasovi prazni. Ali rod će nekako moći da se spasi. Osim slabog roda, poljoprivrednike brinu i kiše. Koja ne šteti toliko rodu, kao mraz, ali nakon njih obično dolaze bolesti koje napadaju rod.

Svi proizvodjači koji imaju krompir ili paradajz na otvorenom, moraju da ih što pre, čim prodju kiše tretiraju fungicidima kako bi ih zaštitili, dodaje Erić.

Manjak proizvoda, pre svega krompira, pasulja, pardajza značiće i veću cenu ovog povrća, kaže zakon ponude i potražnje, a kažu to i u Poljiprivredno stručnoj službi.
I hrana za stoku će ove godine biti problem. Zbog kiše nije mogla da se kosi detelina, pa će biti manjka sena.