TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

MARTINOVIĆ: NIŠ REŠIO PROBLEM PRAVNO NEVIDLJIVIH ROMA (VIDEO)

Niš je jedini grad u Srbiji koji je rešio problem pravno nevidljivih Roma. Oko 20.000 njih koji žive na području Niša upisani su u knjigu rođenih, imaju lična dokumenta i zdrastvenu knjižicu, rečeno je na sastanku predstavnika romske nacionalne manjine sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Aleksandrom Martinovićem, zaštitnikom građana Srbije Zoranom Pašalićem i gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski.
U saradnji sa Predstavništvom Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji, održana je informativna kampanja za predstavnike romske zajednice, u cilju informisanja o načinu ostvarivanja prava na upis u matičnu knjigu rođenih i pribavljanja ličnih dokumenata.
“Prema izveštaju Ujedinjenih nacija,  2020. u Srbiji su zabeležene 253 osobe bez dokumenata. Sada je taj broj zbog informativne kampanje koju UN sprovode od 2012. manji”, rekao je Martinović.
 Kako je objasnio, izmenama propisa, pojednostavljenjem procedura i sprovođenjem obuka za relevantne državne službenike, radilo se na sistemskom rešavanju problema, čime je Srbija postala primer dobre prakse u regionu. ​Martinović je dodao da su dalje zajedničke aktivnosti usmerene ka sprečavanju pojave novih slučajeva lica koja nisu upisana u matičnu knjigu rođenih, kroz identifikovanje preostalih slučajeva i pružanje podrške i pomoći radi rešavanja njihovih statusnih pitanja.
Predstavnik visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji Sufijan Ađali ocenjuje da će Srbija biti prva zemlja u Evropi koja će rešiti status svih pravno nevidljivih lica do 2024.
​Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski navela je da Grad Niš intenzivno radi na podizanju kvaliteta života Roma u Nišu.
“To znači da se objekti u kojima žive uvode u legalne tokove i radi na raseljevanju mahale Crvena Zvezda i slično. Niš je potpisnik Povelje za suzbijanje dečijih brakova i prvi put u skupštinskom savezu je i odbornik romske nacionalnosti”, rekla je Sotirovski.
Prisutnima se obratio i Zaštitnik građana Zoran Pašalić, nakon čega je održana informativna sesija za predstavnike romske zajednice.
https://www.youtube.com/watch?v=C51okPc4pdE

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com