Matejevačka berba 2014.

MATEJEVACKA BERBA.mpg_snapshot_02.37_[2014.09.28_16.25.14]Na početku berbe vinograda, u Donjem Matejevcu je u čast vina i vinogradarstva, održana manifestacija pod nazivom “Matejevačka berba”. Cilj je negovanje tradicije voćarske i vinogradarske proizvodnje nekada nadaleko čuvenog vinogorja. U niškom kraju nekada je bilo hiljadu hektara pod vinogradima, danas samo 70. Ipak, sve je više onih koji obnavljaju napuštene zasade.

Nekada je u Donjem Matejevcu bilo mnogo vinograda. Grožđe se prevozilo u košari od pruća, da bi plodovi ostali sveži…

Ovo mesto pokušava da vinogradarstvu vrati nekadašnji značaj i očuva drevne običaje, pa je u čast vinograda i vina organizovana i posebna manifestacija – “Matejevačka berba”, kaže organizator manifestacije Lidija Nikolić.

A proizvođači ponosni na svoje grožđe i vino.

Naravno da smo ponosni. Ovakvih uslova za proizvodnju nema nigde, kaže vinogradar Živojin Bojić.

Iako je ove godine rod grožđa i više nego desetkovan, ima mnogo zainteresovanih da iskoriste povoljne programe Uprave za poljoprivredu.

Dajemo besplatan sadni materijal, pa oni koji žele uskoro će moći da ga preuzmu od nas, ističe načelnik Uprave za poljoprivredu Saša Stoiljković.

Manifestaciju je podržala i Opština Pantelej.

Cilj je da se vrati sjaj Nišavskom vinogorju, koje je nekad bilo prepoznatljivo u celoj Jugoslaviji, naglašava Srđan Savić, predsednik GO Pantelej.

Na svečanosti je prikazan i stari, nekada jedini način obrade grožđa – gaženjem u drvenom buretu. Da bi slika bila još atraktivnija, po devojku koja je gazila grožđe došao je mladić na konju… Berba može da počne!

[mom_video type=”youtube” id=”bTHAe0j6qd8″]

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com