MATIĆ: NEMA MESTA PANICI ZBOG CENA I SNABDEVENOSTI TRŽISTA (VIDEO)

MATIĆ: NEMA MESTA PANICI ZBOG CENA I SNABDEVENOSTI TRŽISTA (VIDEO)

Ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da nema mesta panici kada je reč o cenama i snabdevenosti životnim namirnicama. Ona je ocenila da su problemi sa cenama i briga o snabdevensoti uzrokovani spoljnim faktorima i dešavanjima u svetu.

“Mnogo očekujemo od mera koje bi trebalo da donese Centralna evropska banka a odnose se na zaustavljanje inflacije, jer je inflacija koju osećamo uvezena i dok Evropska centralna banka ne preduzeme mere nećemo ni mi ovde osetiti boljitak” rekla je Matić za Tanjug. Navela je da se posle donošenja ovih mera očekuje olakšanje. Dodala je da je snabdevanje kod nas, a posebno kad je reč o hrani, bolje nego u mnogim drugim zemljama i da je tako bilo i za vreme kovida.

“Videli smo da je bilo problema, pogotovu zbog špekulativnih radnji, recimo oko šećera. Neodgovorni trgovci, zelenaši, su kažnjeni i biće procesuirani i takva ponašanja država neće tolerisati. Promptno smo reagovali i brzom akcijom i poreske i tržisne inspekcije i policije”, rekla je ona. Navela je da kazna za ovakve radnje, pored novčane, može da bude i zabrana bavljenja trgovinom.
Matić je naglasila da nema mesta panici kada je reč o šećeru i da naša zemlja proizvodi sasvim dovoljno šećera za svoje potrebe i izvozi ga a trenutno šećerane isporučuju maloprodajnim lancima duplo veće količine šećera od uobičajenih kako bi se stvoreni pritisak smanjio. Navela je da je sada blago porasla potreba za šećerom zbog pravljenja džemova i sokova ali da je problem koji je postojao bio pruzrokovan špekulativnim radnjama.
“Takođe i činjenicom da smo mi u jednom trenutku imali kilogramska pakovanja sa manjom cenom od većih pakovanja i da su firme koje se bave preradom shavtile da im je jeftinije da kupuju na veliko kilogramska pakovanja nego veća pakovanja. U tome je došlo do poremećaja a kada je vlada donela uredbu i ova pakovanja i cenu kilogramsku nivelisala došlo je do otklanjanja ove nelogičnosti, koja je bila jedan od uzroka poremećaja”, rekla je ministarka.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com