Matisove „Džez“ grafike otvaraju Oficirski dom

27mIzložbe grafika iz ciklusa „Džez“ čuvenog francuskog umetnika Anria Matisa (1869-1954) otvara večeras renoviranu zgradu Oficirskog doma u Nišu. Izložba koji čini 20 grafika štampanih u tehnici litografije po kolažima koje je Matis radio tokom Drugog svetskog rata, otvara se u 19 sati i trajaće do 15.maja.

Grafike koje će biti izložene u Nišu pripadaju kolekciji Žive i Lazara Vujića.

Anri Matis je jedan od najznačajnijih umetnika  XX veka, poznat i kao začetnik novog slikarskog pravca –  fovizam, koji je podrazumevao primenu smelih i jarkih boja, deformaciju forme i odsustvo perspektive. Bila je to prva slikarska revolucija u 20. veku.

Pored slikarstva bavio se i grafikom, skulpturom, dekoracijom, izradom scenografija i kostima. Od  1941. kada je zbog teške bolesti bio prinuđen da koristi invalidska kolica, Matis se posebno posvetio tehnici kolaža.

Kako navodi Milica Todorović, kustos Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu,  matis je izrezivao različite forme od ravnomerno i monohromski odslikanog  papira i slagao ih u smislene likovne celine pri tome pokazujući zadovoljstvo u mogućnosti improvizacije svojstvene i džez muzici.

Matis je likovne predstave kombinovao sa  rukopisnim  tekstovima  u vidu vlastitih zabeleški o umetnosti, iskustvima i filozofiji života, anvodi između ostalog Todorović.

17mIzbor od dvadeset kolaža litografski transformisan u grafike, sa pomenutim tekstovima štampan je kao knjiga „Džez“ Anria Matisa  u Parizu 1947. u tiražu od 100 primeraka, a u kritikama je označena kao „revolucija u radu ovog umetnika ali i u istoriji savremene umetnosti.“

Posetioci će grafike  Anria Matisa moći da vide svakog dana (osim nedelje)  u periodu od 11 do 18 sati. Izložba će trajati do 15. maja.

Renoviranje Oficirskog doma trajalo tri godine

Oficirski dom nekad
Oficirski dom nekad

Zgrada nekadašnjeg “Oficirskog doma” i Doma mladih, čija je rekonstrukcija počela pre skoro tri godine, biće otvorena sutra, i to izložbom grafika poznatog francuskog umetnika Anrija Matisa.

Rok za završetak radova, koji su počeli avgusta 2013. godine, više puta su odlagani. Radovi su bili I prekinuti pošto Ministarstvo i Grad Niš nisu isplatili dug izvođaču koji ih je zbog toga tužio.

Zgrada Oficirskog doma izgrađena je 1890. godine kao kafana. Tokom Prvog svetskog rata,  1914. i 1915. godine, kada je Niš smatran “ratnom prestonicom Kraljevine Srbije”, u njoj je zasedala Narodna skupština.

Upravo je u ovoj zgradi 7. decembra 1914. na predlog tadašnjeg predsednika Vlade Nikole Pašića, usvojena čuvena “Niška deklaracija”. Od 1903. do 1941. korišćena je kao Oficirski dom jer je Komanda grada otkupila kafanu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com