Međunarodni dan borbe protiv korupcije

stari-ljudi-rojters-1353071202-230568Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Srbija je, po najnovijim istraživanjima na 78 u svetu od 175 zemalja što se korupcije tiče. I ne samo da ne postoji napredak već je u poslednjih godinu dana nazadovala u u ovoj oblasti, pokazuje ovogodišnji Indeks percepcije korupcije koji je objavio Transparensi internešenal.

Korupcija je izgleda bolest, kojoj u Srbiji nema leka. Ima je u svim sferama društva, uhvatila je korene u zdravstvu, sudstvu, školstvu. Najnovija istraživanja koja su rađena u ovoj oblasti nisu donela ništa novo. I dalje je, po oceni javnosti ali i građana, najveća korupcija u zdravstvu.

Na drugom emstu su politika i sudstvo, a na trećem policija, kaže Zorica Miladinović, iz Lokalnog antikorupcijskog foruma.

Gradski većnik Žarko Ranković je i političar i lekar. Dve najkorumpiranije profesije, kako kažu istraživanja. Ranković priznaje da korupcije ima, ali tvrdi da ne treba generalizovati i za sve lekare ili političare govoriti da su korumpirani.

Nisu svi lekari korumpirani, taman posla. Lično ću podneti krivične prijave protiv bilo koga za koga čujem da je nekom tražio mito, kaže Ranković.

Dan borbe protiv korupcije obeležava se obeležava se od 9. decembra 2004. pošto su godinu dana ranije Ujedinjene nacije usvojile Konvenciju protiv korupcije, čiji su ciljevi unapređenje i jačanje mera za efikasnije i uspešnije sprečavanje i borbu protiv korupcije.

Srbija je Konvenciju ratifikovala 2005. godine u Skupštini tadašnje Srbije i Crne Gore.[mom_video type=”youtube” id=”jqsAZuGQ2lg”]

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com