TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne Zdravstvo

MESEC BORBE PROTIV MELANOMA (VIDEO)

U mesecu borbe protiv melanoma, Udruženje pacijenata obolelih od melanoma i lekari podsećaju da je neophodna zaštita kože tokom izlaganja suncu.

NIŠ- tribina posvećena Mesecu borbe protiv melanoma
NIŠ- tribina posvećena Mesecu borbe protiv melanoma

Koža pamti sve – naročito koža koja je izgorela na suncu i to je jedan od faktora ririka za nastanak zloćudnog tumora kože – melanoma. Zato je veoma važno da se zaštitimo od štetnog dejstva sunca.

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma u Nišu je organizovalo tribinu na kojoj se govorilo o zaštititi očiju od sunca, prevenciji i lečenju melanoma oka, značaju adjuvantne terapije za pacijente obolelele od melanoma, uticaju solarijuma i načinima zaštite od sunca tokom letnjih meseci.

Predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma Savo Pilipović navodi da je u toku epidemije kovida zabeležena je povećana incidencija invazivnih melanoma.

Savo Pilipović

Statistika je takva da smo do korone imali blagi pozitivan rezultat u smislu svih naših kampanja da smo imali nešto tanje tumore, ali smo se u koroni vratili dva koraka nazad. Sada smo izašli iz korone i sada ponovo moramo da radimo na tome da ljudima objašnjavamo da se ne sunčaju, da ne idu u solarijume, da odmah idu kod doktora ako primete neku promenu, kako bismo imali tanje tumore”, rekao je Pilipović.

“U tom periodu imali smo drastično povećanje pacijenata sa invazivnim melanomima, a vrlo retko je pacijent dijagnostikovan u in situ stadijumu”, rekla je prof. dr Danica Tiodorović, dermatolog KC  Niš.

Najvažnije je na vreme kontrolisati svaku sumnjivu promenu, kako bi se bolest otkrila u ranoj fazi. Ako je melanom otkriven na vreme, šanse za izlečenje i preživljavanje su mnogo veće.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com